Hlavní obsah

Mohamed Salah: Z ulic egyptského městečka až k hvězdné kariéře v Liverpoolu

Hvězda Liverpoolu Mohamed Salah s fotbalem začínal v ulicích svého rodného města Najrij (video: AP).Video: Profimedia.cz, AP

 

Reklama

Mohamed Salah je jedním z nejlepších fotbalových útočníků současnosti. Za anglický Liverpool letos vstřelil už 37 gólů. Fotbalový svět se teď zajímá o to, kde fotbalová hvězda vyrůstala.

Článek

Egyptskému útočníkovi Mohamedu Salahovi je pětadvacet let a momentálně je jednou z hvězd anglické Premier League. Za Liverpool hraje od loňského roku, předtím zářil v dresu AS Řím. Jeho cesta mezi fotbalovou smetánku připomíná hollywoodský film.

Salah pochází z egyptského městečka Najrij, které leží asi 130 kilometrů od Káhiry. Tady se v ulicích poprvé s fotbalem setkal. Zkušenosti pak sbíral pod vedením trenérů v místním tréninkovém centru. Brzy si ho všiml egyptský ligový klub Al Mokawloon.

V roce 2012 se Salah přesunul do Evropy, kde si ho vybrala švýcarská Basilej. Dva roky nato zamířil do anglické Premier League. Za Chelsea ale odehrál jen tři zápasy a byl poslán na hostování do italské Fiorentiny. V Itálii se mu dařilo i v dresu AS Řím, kde byl v roce 2016 vyhlášen hráčem sezony.

Od června 2017 nastupuje Salah za Liverpool. A právě v dresu Reds zažívá nejlepší období své fotbalové kariéry. Je oblíbený i u fanoušků, kteří mu přezdívají egyptský král.

Salah si dává extrémně záležet na svém soukromí. I když jsou na něj ve městě Najrij náležitě hrdí, najít stopu k tomu, kde je jeho rodný dům, je prakticky nemožné. Jeho sousedé už jsou zvyklí na to, že se v ulicích jejich města pohybují novináři, kteří touží poznat blíž místo, odkud fotbalová hvězda pochází.

Salah se do města často vrací, s místními se pravidelně setkává v kavárně. Profesionální fotbal mu přinesl také peníze, kterými se snaží svému rodišti pomoci. Ve městě již založil a finančně podporoval několik projektů, například institut pro dívky nebo budovu pro záchranné složky.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované