Hlavní obsah

Mohl by porazit Zemana. Zdá se, že do toho půjdu, řekl Horáček

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Příští kandidáti pro volbu prezidenta? Pusťte si jejich odpovědi na naše otázky.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Anketa Seznamu mezi čtyřmi osobnosti, které by mohly uspět v prezidentské volbě.

Článek

Textař Michal Horáček je na prahu rozbíhající se kampaně spolu s profesorem Janem Švejnarem nejvážnějším konkurentem Miloše Zemana pro historicky druhou přímou volbu prezidenta.

Ve srovnání s Janem Švejnarem je však jeho odhodlání jít do voleb daleko větší.

„Zdá se, v tuto chvíli je velmi pravděpodobné, že (do toho) půjdu,“ řekl v anketě, kterou Seznam udělal mezi možnými kandidáty na prezidenta.

Těmi, kteří by podle exkluzivního průzkumu společnosti Median mohli mít největší šance proti Zemanovi uspět.

Průzkum vedle Horáčka se Švejnarem testoval dalších deset osobností, které by Zeman v duelu porazil, byť některé jen těsně.

Nečekané, ale nezabývám se tím

Fakt, že právě Michal Horáček a Jan Švejnar by mohli mít v roce 2018 naději na zvolení, dokládá právě zmíněný průzkum veřejného mínění, který společnost Median připravila exkluzivně pro Seznam.

V hypotetickém duelu druhého kola oba získali větší přízeň dotazovaných, než Miloš Zeman a také největší ze všech dvanácti osobností, které Median do průzkumu zahrnul.

Jan Švejnar však o své účasti ve skutečné volbě mluví velmi opatrně, i když ho podpora veřejnosti potěšila.

„Je to neočekávané, protože nekandiduji a momentálně se kandidaturou vůbec nezabývám,“ řekl v odpovědi, kterou poskytl při svém pobytu v Praze.

Půjdeme do ulic

Přesto Horáček i Švejnar dali odpověď na to, kde by hledali podporu voličů. Shodnou se v tom, že by šlo o širokou kampaň na veřejných setkáních.

„Podporu budu hledat tam, kde ji hledám třicet let,“ uvedl Michal Horáček. „Jezdím po českých a moravských městech a setkávám se s lidmi. Jako textaře a básníka mě zajímají jejich příběhy.“

Jan Švejnar zase vzpomněl na své cesty po republice, když v roce 2008 kandidoval na prezidenta, jehož ještě volili poslanci Sněmovny a senátoři. Na otázku, co by měl dělat nyní, pokud by se pro volbu prezidenta rozhodl, řekl krátkou větu: „Jet do regionů a mluvit s lidmi.“

V čem jsme jiní

Rozpoložení obou možných kandidátů směrem k prezidentským volbám je patrné i z toho, jak se vyjadřují k Miloši Zemanovi.

Michal Horáček vysvětluje, že on ve volbě nechce jít „proti někomu“.

„To je atmosféra, které se vzpírám – jít proti někomu, někoho skandalizovat. Já chci jít pro něco,“ uvedl a při dotazu na hodnocení nynějšího prezidenta se vyhýbá odpovědi.

„Nechci hodnotit pana inženýra Zemana, protože ani nevím, jestli bude kandidovat,“ říká, ale přece jen přidá dovětek, že nynější prezident podle něho přispěl k tomu, že „společnost je rozhádaná a malověrná“.

Jan Švejnar opakuje slova, která už na Zemanovu adresu pronesl.

„Máme prezidenta, který opravdu není velkou silnou osobností, která by mohla předurčit, že naše země bude tou částí Evropy, která je perspektivní,“ uvedl Jan Švejnar.

Pospíšil by sebral podpisy, Jourová spíš věří ANO

Pro Seznam v anketě odpověděli i Jiří Pospíšil a Věra Jourová, kteří by podle analytika Medianu Daniela Prokopa mohli být pro Zemana v reálných volbách vyrovnanými soupeři, ale možné vítězství je pro ně přece jen dál než u Horáčka se Švejnarem.

Jiří Pospíšil přitom před vlastní kandidaturou upřednostňuje hledání kandidáta, který by Miloše Zemana mohl porazit. „Kdybych se však rozhodl kandidovat, nehledal bych podporu u politických stran, ale sebral bych podpisy na podporu kandidatury – připadá mi to férovější,“ uvedl europoslanec.

Věra Jourová, někdejší místopředsedkyně ANO, naopak míní, že je správné hledat podporu u svého hnutí. Svoji účast v prezidentské volbě však považuje za málo pravděpodobnou.

„Mám tady v Bruselu práci do roku 2019,“ řekla česká eurokomisařka.

Reklama

Doporučované