Hlavní obsah

Mohl být premiérem. Hašek: Lhal jsem o Lánech a zaplatil za to

 

Reklama

Byla možnost, že se stanu premiérem, říká odcházející jihomoravský hejtman Michal Hašek v rozhovoru pro Seznam Zprávy o lánské schůzce s prezidentem v říjnu 2013.

Článek

„Lhal jsem, i když jsem se mohl lánskou schůzkou promlčet," říká Michal Hašek o událostech z konce října 2013. Tehdy prohrál: Premiérem se přece jen stal Bohuslav Sobotka, i když ČSSD ve volbách dosáhla na pouhých 20 procent, mnohem méně, než sociální demokraté plánovali.

Michal Hašek opustil post prvního místopředsedy ČSSD, později odešel ze Sněmovny a soustředil se na kariéru hejtmana na jižní Moravě. I tady ale nakonec prohrál, v letošních krajských volbách skončila ČSSD v Jihomoravském kraji, svém tradičním silném regionu, až třetí s patnácti procenty hlasů a čtyřicetiletý Hašek musí po osmi letech vyklízet hejtmanskou pracovnu.

Seznam teď přináší s Michalem Haškem první část rozhovoru, kde otevřeně hovoří o schůzce v Lánech a svém podílu na poklesu sociální demokracie.

Jaký je cíl pro sociální demokracii v příštích volbách?

Ambicí je samozřejmě vyhrát, ne se jen coubertinovsky zúčastnit. Já bych byl samozřejmě nejšťastnější, když by byla ČSSD první na pásce. Jestli bychom chtěli relevantně mluvit do sestavy vlády, měli bychom mít 25 %.

Takový výsledek, dokonce o 7 procent lepší, jste ale měli při volbách do Sněmovny naposledy před deseti lety. Jak myslíte, že jste se na téhle sestupné tendenci podepsal vy osobně jako jeden z nejvýraznějších politiků ČSSD? 

Já považuji za osobní chybu komunikaci po lánské schůzce. Ne to, že jsem byl s dalšími kolegy v Lánech. Považuji za chybu, že se špatně zkomunikovala.

Říkejme tomu přesně. Vy jste o ní lhali.

Ne. Já osobně jsem o ní lhal, kolegové neříkali nic. Mohl jsem se také promlčet. Byla to chyba, já jsem se za ni omluvil. Odešel jsem z vedení strany, odešel jsem z Poslanecké sněmovny a snažil jsem se to odpracovat v regionu.

S tříletým odstupem: Proč jste tehdy lhal? Chtěl jste tolik být premiérem?

Základní problém byl, že jsme měli nějaké projekce, jaký bude výsledek a jaké pak budou možnosti. Ten šok byl z toho, že jsme skončili sice první na pásce, ale s velmi chabým výsledkem a na záda nám dýchal Andrej Babiš. Nebál jsem se o to, co bude dál sám, bála se nás většina předsednictva strany. V Lánech jsme byli proto, abychom mluvili o volebním výsledku a co z toho pro nás plyne. Vyslechli jsme si názor prezidenta, daňového poplatníka to stálo zhruba šest gulášů, co jsme snědli. A jak to bylo dál, si pamatují úplně všichni.

Odjížděl jste tehdy z Lán odjížděl s příslibem, že vás prezident Zeman jmenuje premiérem?

Ne, žádný takový příslib nepadl.

Kdyby tenkrát opravdu Bohuslav Sobotka kvůli volebnímu výsledku odstoupil, jak jej k tomu vedení strany včetně vás vyzvalo, znamenalo by to, že byste byl premiérem vy jako první místopředseda, ne?

Nechci předjímat, co by kdyby. Záleželo by, jak by se rozhodlo vedení strany. To nebylo rozhodnutí jednoho muže. Ano, byla to jedna z teoretických možností. Ale záleželo by i na tom, jak a zda vůbec by se podařilo vyjednat složení koalice. Je to samozřejmě věc, do které se opřeli moji oponenti a za kterou jsem já zaplatil, a to i v těchto krajských volbách.

Přesně před třemi lety v půlce října jste si ještě mohl myslet, že premiérem opravdu za pár dní budete. Teď je z vás poražený hejtman. Nechtěl jste tehdy v 37 letech všechno příliš rychle?

Říká se, že se spěchat má pomalu. Možná bych dneska dělal některé věci jinak, ale to v životě nejde. Teď si musím vyhodnotit, jestli s touhle tíží bude chtít být dál aktivní v politice.

Reklama

Doporučované