Hlavní obsah

„Mohl vraždit, ale určitě tam nebyl sám." Josef Klíma o prezidentově úvaze dát milost Jiřímu Kajínkovi

Rozhovor s reportérem Josefem Klímou o případu nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka.

 

Reklama

Reportér Josef Klíma se už sedmnáct let zabývá pochybnostmi v případu doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka. V rozhovoru pro Seznam vysvětluje, jak je podle něj do případu zapojena plzeňská policie a kdy se dozvíme pravdu.

Článek

„Nechci podezírat pana prezidenta, že si dělá body před prezidentskou volbou. Kajínek se z mnoha mně nepochopitelných důvodů stal nejpopulárnějším vězněm a část národa mu fandí. Ale v tom případu je tolik pochybností, že bych se nedivil, kdyby mu milost dal už minulý prezident Klaus,“ říká reportér Josef Klíma.

Od Kajínkova legendárního útěku z mírovské věznice v říjnu 2000 natočil Klíma s kolegou Jankem Kroupou na třicet televizních reportáží, v nichž upozorňovali na řadu nejasností v policejní verzi případu.

Prezident: Vážně uvažuji...

Na pochybnosti o vině mnoha soudy uznaného vraha se v případu překvapivě odvolává i hlava státu: „Vážně uvažuji o udělení milosti Jiřímu Kajínkovi, protože nejsem zcela přesvědčen o jeho vině. A kromě toho sedí už dvacet let,“ řekl Miloš Zeman minulý týden. Započteme-li vazbu, Kajínek je za mřížemi za dvojnásobnou nájemnou vraždu plzeňského podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Julia Pokoše už třiadvacet let.

Klíma v rozhovoru vysvětluje, proč se z Kajínka stal takový kultovní „hrdina“, proč podle něj všechny soudy odmítly obnovit proces a kdy se dozvíme pravdu.

Na rozhovor se podívejte ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Doporučované