Hlavní obsah

„Mohla by být v Česku zvolena prezidentkou žena?“ ptá se ve své glose sociolog Jiří Přibáň

Glosa Jiřího Přibáně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociolog Jiří Přibáň se ve své glose zabývá myšlenkou, jestli by v Česku mohla vyhrát prezidentské volby žena.

Článek

Sociolog a profesor na univerzitě v britském Cardiffu Jiří Přibáň se nedávno setkal s přáteli ze Slovenska a debatovali nad prezidentskými volbami, kdy do čela Slovenska byla zvolena právnička Zuzana Čaputová.

Tématem hovoru byla také otázka, zda by i v Česku mohla být zvolena prezidentkou žena. To je podle Přibáně na první pohled zbytečná otázka, protože přece žijeme ve společnosti, kde ženy i muži mají stejná práva a rovnoprávnost je samozřejmostí. Při hlubším zamyšlení to ale přece jen možná až tak samozřejmé není.

„V české společnosti totiž panuje takový zvláštní předsudek, že politiku mají dělat silní muži, alfa samci,“ vysvětluje Přibáň. Možná by se ta ženská kandidátka musela potýkat s mnohem většími předsudky než Zuzana Čaputová na Slovensku. A že by se jí Češi možná vysmívali, že by to zesměšňovali, protože Češi jsou národ posměváčků. Za tím „posměváčkovstvím“ se ale podle Přibáně skrývá nechuť ke změnám, konzervatismus, kterého už by se česká společnost mohla zbavit.

„Proto se těším na to, až do prezidentského klání vstoupí nějaká silná žena, která nebude mluvit sprostě, nebude urážet všechny ve svém okolí a vnese do té politiky určitou civilizovanost, za kterou jí budeme my muži vděční,“ uzavírá Přibáň.

Reklama

Související témata:

Doporučované