Hlavní obsah

Mohli za smrt pacientů? Před soudem se zpovídají manažeři jaderné elektrárny Fukušima

První soud kvůli fukušimské haváriiVideo: Ruptly

 

Reklama

Tři bývalí představitelé společnosti Tokyo Electric Power (TEPCO) stanuli před soudem kvůli důsledkům havárie jaderné elektrárny Fukušima.

Článek

Japonský soud se zabývá případem bývalého předsedy společnosti TEPCO Tsunehisy Katsumaty a viceprezidentů Sakae Muty a Ichiro Takekury. Jsou obžalováni v souvislosti s havárií jaderné elektrárny Fukušima.

Elektrárnu v roce 2011 zasáhla vlna tsunami a poškodila tři jaderné reaktory. Na 200 tisíc lidí muselo následně nuceně opustit své domovy, řada z nich se do zamořené zóny stále nemůže vrátit. 

Soud s trojicí manažerů je vůbec první, ke kterému v souvislosti s havárií fukušimské elektrárny došlo. Muži jsou obvinění v souvislosti s úmrtím více než čtyřiceti pacientů, kteří museli být po havárii evakuováni z nemocnice blízko elektrárny a později zemřeli. Pacienti sice byli podle obžaloby ve vážném stavu, jejich úmrtí ale připisuje právě nucenému přesunu do jiné nemocnice.

Pokud soud uzná manažery vinnými, mohou jít do vězení až na pět let. Všichni tři vinu odmítají.

Obžaloba podle televize BBC tvrdí, že zástupci společnosti sice nemohli očekávat přírodní katastrofu takových rozměrů, společnost TEPCO však měla ignorovat studie týkající se dopadu případného zemětřesení a vlny tsunami na elektrárnu provedené v letech před katastrofou.

Reklama

Související témata:
Tepco

Doporučované