Hlavní obsah

Mohlo jít o únik z laboratoře, říkají o viru britské tajné služby

Foto: Profimedia.cz

Wuchanský virologický ústav při návštěvě vyšetřovací komise WHO.

Reklama

Podle britských zpravodajských služeb je nakonec možné, že celosvětovou pandemii odstartoval únik viru z laboratoře. Nejmenované zdroje potvrdily britskému deníku The Times, že nyní pracují i s touto vyšetřovací verzí.

Článek

Celosvětová pandemie mohla začít únikem viru z laboratoře. To si teď podle deníku The Times myslí britské zpravodajské služby, které scénář, dlouho považovaný za okrajovou konspirační teorii, v současné době prověřují. Peking zatím trvá na tom, že není původcem pandemie, která si po celém světě vyžádala přes 3,5 milionu lidských životů.

Od první chvíle, kdy Čína poprvé potvrdila, že se mezi občany Wu-chanu přenáší nový smrtící virus, se přitom zdálo, že britské, americké a další zpravodajské služby poměrně jasně vylučují možnost, že za současnou krizí stojí únik z laboratoře.

Situace se prudce změnila v posledních týdnech, což odráží i nový postoj britských tajných služeb či stanovisko amerického prezidenta Joea Bidena. Šéf Bílého domu před několika dny požádal americké zpravodajské služby, aby „znásobily úsilí“ ve snaze definitivně objasnit počátek šíření nemoci covid-19. V prohlášení, kterým krok oznámil, také uvedl, že v současné době není dostatek důkazů, aby bylo možné jednoznačně říci, zda došlo k přenosu ze zvířete na člověka, nebo k „laboratorní nehodě“. Zpráva by měla být hotová do 90 dnů.

Americké diplomatické zdroje se podle informací deníku obávají, že původ viru se možná nepodaří určit nikdy.

Britští zákonodárci proto rovněž požadují další vyšetřování. „Ticho přicházející z Wu-chanu je znepokojivé. Musíme tu kryptu otevřít a zjistit, co se stalo, abychom se příště ochránili,“ uvedl konzervativní poslanec Tom Tugendhat, který je předsedou zahraničního výboru dolní komory britského parlamentu. „To znamená zahájit vyšetřování po boku Světové zdravotnické organizace (WHO) a dalších mezinárodních partnerů.“

Obnovený zájem o Wuchanský virologický institut pramení ze zjištění amerických tajných služeb, o kterém minulý týden napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Podle zaoceánských zpravodajských služeb byli tři výzkumníci Wuchanského virologického institutu (WIV) už v listopadu 2019 v nemocniční péči. Prvního wuchanského pacienta přitom Čína nahlásila Světové zdravotnické organizaci (WHO) začátkem prosince 2019. K návštěvě zdravotního zařízení mělo dojít už v listopadu. Stav výzkumníků ovšem neměl vyžadovat hospitalizaci, napsal americký web CNN.

Podle zdrojů z tajných služeb bude kvůli tajnůstkářství Číny mimořádně těžké zjistit, jak to s počátkem pandemie skutečně bylo. „Mohou nás čekat stopy, které nás zavedou jedním směrem, a důkazy, které povedou směrem jiným. Číňané budou lhát tak jako tak. Myslím, že se to nikdy nedozvíme,“ řekl deníku The Times nejmenovaný zdroj, který je seznámen s britskou větví vyšetřování.

Zpráva také znovu vzbudila zájem o názory vědců, kteří dlouhodobě volali po vyšetřování této krajní teorie. Ti nyní tvrdí, že byli svými vědeckými kolegy a časopisy umlčováni. „Byli jsme ostrakizováni a nazýváni konspiračními vědci,“ uvedl pro britský list Jamie Metzl, poradce WHO pro úpravy lidského genomu a vedoucí pracovník think tanku Atlantická rada.

V únoru 2020 vědecký časopis The Lancet publikoval prohlášení, které důrazně odsoudilo „konspirační teorie naznačující, že covid-19 nemá přirozený původ“. Text podepsalo 27 mezinárodně uznávaných vědců. Iniciativu prosadil Peter Daszak, který předsedá nevládní organizaci EcoHealth Alliance, jež blízce spolupracuje s virologickým institutem. Daszak je současně také členem koronavirové komise časopisu The Lancet a od počátku odmítá teorii o úniku viru z laboratoře jako „blbost“. Daszak se v lednu rovněž zúčastnil vědecké výpravy do Wu-chanu, která vyšetřování uzavřela s tím, že teorie o úniku viru je „extrémně nepravděpodobná“.

Organizace EcoHealth Alliance je ale teď kvůli své spolupráci s virologickým institutem pod drobnohledem. Dva američtí zákonodárci – James Comer a Jim Jordan, jeden z nejvěrnějších Trumpových spojenců v Kongresu – uvedli, že nezisková organizace, která je financovaná z kapes daňových poplatníků, v minulosti institutu udělila grant ve výši 600 tisíc dolarů, tedy 12,5 milionu korun.

Podle Comera a Jordana institut z těchto peněz financoval studie zaměřené na koronaviry, jako je SARS-CoV-2, a jejich potenciál přenosu na člověka.

Reklama

Doporučované