Hlavní obsah

Mohou mazlíčci chytit koronavirus? Vědci shromažďují důkazy

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Nové poznatky naznačují možnost přenosu nákazy koronavirem z lidí na domácí mazlíčky.

Článek

Podle malé studie, kterou publikovali veterinární vědci v Kanadě tento pátek, existuje podezření, že se koronavirus může rozšířit i na domácí kočky a psy. Virus je tzv. zoonotický. Znamená to, že se přenesl ze zvířete na člověka. Vědci se domnívají, že by to mohlo fungovat i opačně, tedy z člověka na zvíře. O nové studii informovala agentura AFP.

Vědci tvrdí, že se důkazy o možnosti přenosu viru na kočky, psy i tygry množí.

V předběžném výzkumu, který ovšem ještě nebyl ověřen, vědci zkoumali skupinu domácích zvířat, která patří lidem s potvrzeným onemocněním covid-19.

V první skupině zkoumali sedmnáct koček, osmnáct psů a jednu fretku. Jejich majitelé byli diagnostikováni v uplynulých dvou týdnech. Všechna zvířata byla negativní, jeden výsledek byl nejasný.

Následně ale provedli krevní testy na protilátky osmi kočkám a deseti psům, jejichž chovatelé onemocněli před více než dvěma týdny před testem. Tyto vzorky porovnali s odběry, které na stejných zvířatech provedli před pandemií.

U koček test prokázal přítomnost protilátek IgG u čtyř z nich (tedy u 50 %) či IgM u tří (38 %). Dva psi (20 %) byli pozitivní.

Všechny kočky a jeden pes s protilátkami prokazovali příznaky respiračního či jiného onemocnění ve stejnou dobu jako jejich majitelé.

„Počet vhodných účastníků studie byl limitován relativně nízkým počtem přenosů mezi lidmi v oblasti studie. I přesto tato předběžná data naznačují, že si podstatná část domácích zvířat, jež patří lidem, kteří onemocněli covidem-19, nakonec vytvořila protilátky,“ uvedla spoluautorka studie Dorothee Bienzleová, profesorka veterinární patologie při Guelphské univerzitě v kanadském Ontariu.

Studii představí autoři koncem září na konferenci Evropské společnosti klinické mikrobiologie a infekčních nemocí (ESCMID), která se bude soustředit na onemocnění koronavirem.

Nezávislí vědci, kteří studii okomentovali, tvrdí, že je vzorek moc malý. Není tedy vhodné dělat z ní závěry. Chovatelé mazlíčků se tedy nemusí obávat.

Profesorka lékařské mikrobiologie Sally Cutlerová při univerzitě East London se domnívá, že stále nemáme dostatek důkazů. Chovatelé se tedy zatím od svých zvířat izolovat nemusí. „Domácí zvířata mohou být naopak pro lidi zdrojem uklidnění, když se necítí dobře,“ uvedla Cutlerová. Dodala, že stále není ověřené, zda mohou zvířata přenášet onemocnění na lidi.

Některé kočky i psi v Evropě i ve Spojených státech covidem-19 již onemocněli. Zoologická zahrada v New Yorku tvrdí, že se koronavirus přenesl i na jednoho z jejích tygrů. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že stále není jasné, zda nakažená zvířata mohou ohrožovat lidi.

Rozšíření nákazy na norčích farmách na druhou stranu zvedlo vlnu obav z přenosu na člověka. Minimálně dva zaměstnanci farmy v Nizozemsku se v květnu nakazili covidem-19, pravděpodobně právě přenosem z norků. WHO tvrdí, že by se mohlo jednat o první známý přenos koronaviru ze zvířete na člověka.

Reklama

Doporučované