Hlavní obsah

Mohou redukční koktejly nahradit klasickou stravu?

Rozhovor z pořadu Rodinka s výživovým poradcem Lukášem Vránou na téma redukčních koktejlů.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Redukčních koktejlů, které slibují rychlý úbytek na váze a zároveň splnění všech potřebných nutričních hodnot, existuje celá řada. Mohou se opravdu stát plnohodnotnou náhradou za klasické potraviny?

Článek

Tekutá strava je při řadě zdravotních problémů jediným východiskem. Existují však také sáčky plné prášku, ze kterých se dají namíchat koktejly slibující konec starostí s přípravou jídla a zisk své vysněné hmotnosti. Je tato strava dlouhodobě udržitelná a prospěšná pro lidské tělo? Podle výživového poradce Lukáše Vrány se na koktejlové stravě žít dá, a to v případě, že je nutričně vyvážená a obohacená o nejrůznější vitamíny, které lidský organismus potřebuje. Má to však jedno ale. „Tato strava může mít nevýhodu právě v tom, že je tekutá. To znamená, že vám začnou lenivět střeva a ochabovat žvýkací svaly," říká Vrána. Proto je podle něj ideální takovou stravu kombinovat s klasickou pevnou stravou.

Záleží ovšem na tom, který typ alternativního stravování z těch, které trh nabízí, si zvolíte. „Vidíme produkty na úrovni náhrady celodenní stravy, to jsou kalorické produkty. A pak zde máme produkty, které slouží pro redukční program," vysvětluje Vrána. Jeden typ od druhého se liší tím, že díky prvnímu zmíněnému programu pozřete okolo 2000 kalorií za den, zatímco druhý je redukován přibližně na 800–1200 kalorií denně.

Lukáš Vrána jako výživový poradce obecně tuto stravu hodnotí pozitivně. Největší plus spatřuje v tom, že díky ní tělu dodáváme patřičné množství mikronutrientů, které si při běžném stravování počítá a hlídá málokdo.

Nevýhodu pak spatřuje v otázce použitých surovin, a to především co se týká těch, které zajišťují bílkoviny. Některé směsi čerpají proteiny ze živočišných zdrojů, jiné z rostlinných. Podle výzkumů však živočišné zdroje vychází lépe než ty rostlinné. Při užívání rostlinných je třeba se zaměřit na to, aby nepocházely z jediného zdroje. Ideální je užívat směs rostlinných zdrojů bílkovin, v opačném případě je výtěžnost pro lidský organismus výrazně nižší.

Další informace o návratu k běžné stavě nebo o cenových relacích koktejlů nabízí úvodní video.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který celoplošná Televize Seznam vysílá každý všední den od 9 hodin.

Jak televizi naladit? Poradí vám praktický návod.

Reklama

Doporučované