Hlavní obsah

Mohu se znovu usmívat, říká muž, kterému tři roky po pokusu o sebevraždu transplantovali obličej

Cameron Underwood, který po neúspěšném pokusu o sebevraždu přišel o část obličeje.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

26letý Cameron Underwood se v červnu 2016 neúspěšně pokusil spáchat sebevraždu. Výstřelem ze zbraně si zničil nos, spodní čelist a většinu zubů, poškodil si též oční důlky. V lednu letošního roku podstoupil transplantaci obličeje. Newyorská nemocnice Langone Health nyní zveřejnila fotografie, na nichž je vidět, jak se Underwood po operaci zotavuje.

Článek

Od náročné operace, k níž byl zapotřebí stočlenný tým a která trvala 25 hodin, již uplynulo 10 měsíců. Operace proběhla 18 měsíců poté, co se Cameron Underwood pokusil o sebevraždu. Podle nemocnice šlo o nejkratší časové rozmezí od zranění k operaci v historii Spojených států.

„Mám nos, ústa a znovu se můžu usmívat, mluvit a jíst,” řekl BBC Cameron Underwood. „Jsem za transplantaci nesmírně vděčný, protože dala mému životu druhou šanci. Můžu se opět vrátit k aktivitám, které mám tak rád. Doufám, že se budu moci brzy vrátit do práce a jednou třeba i založit rodinu,” dodal.

Transplantaci obličeje vedl doktor Eduardo D. Rodriguez. Nemocnice podle jejího vyjádření využila nejmodernější technologie – k vyrobení obličejové masky použila 3D tiskárnu. Tým lékařů zrekonstruoval Cameronovu horní i spodní čelist, včetně dásní a všech 32 zubů.

Obličej pacient získal od 23letého dárce Willa Fishera, který náhle zemřel na Štědrý večer loňského roku.

První tranplantace obličeje proběhla v roce 2005. Od té doby bylo po celém světě provedeno na 40 takových operací.

Reklama

Doporučované