Hlavní obsah

Moiseho chtěl unést a nahradit. Haitská policie má možného strůjce vraždy

Foto: Profimedia.cz

Někteří z podezřelých z atentátu na haitského prezidenta zadržení na policejní stanici v Port-au-Prince.

Reklama

Haitská policie oznámila, že zatkla Haiťana, který čelí obvinění, že do země přiletěl soukromým letadlem a spolupracoval se strůjci atentátu a vrahy prezidenta Jovenela Moïseho.

Článek

Podezřelým je třiašedesátiletý haitský lékař Christian Emmanuel Sanon, který žil přes dvacet let na Floridě a v červnu přiletěl na Haiti. Informovaly o tom v noci na dnešek deník El País či BBC. Motiv atentátu ale stále není znám, s vyšetřováním přijelo na Haiti pomáhat i několik agentů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

„Sanon přiletěl soukromým letadlem v červnu s politickými cíli a kontaktoval soukromou bezpečnostní firmu, aby najal ty, kteří pak spáchali vraždu (prezidenta),“ řekl v neděli na tiskové konferenci v haitské metropoli šéf národní policie Léon Charles. Podle něj tou bezpečnostní firmou byla venezuelská společnost CTU se sídlem v USA. Charles dodal, že původním cílem nebylo prezidenta zabít, ale zajmout.

„Když jsme zatkli ty zločince po jejich činu, první osobou, které jeden ze zadržených volal, byl Sanon,“ citovala šéfa haitské policie BBC. „Kontaktoval další dva lidi, které považujeme za strůjce vraždy prezidenta Jovenela Moïseho,“ dodal šéf policie, aniž by uvedl jména těchto dvou podezřelých.

Šéf policie Charles také sdělil, že v domě zatčeného na Haiti se našlo mimo jiné dvacet krabic s náboji, čtyři poznávací značky z Dominikánské republiky a čepice s logem americké Agentury pro potírání narkotik (DEA). Její představitelé jakékoli zapojení do událostí už dříve odmítli.

Třiapadesátiletý Moïse, který byl prezidentem od února 2017 a během vlády čelil řadě protivládních protestů kvůli zhoršující se ekonomické situaci i obviněním z autoritářského způsobu vládnutí, byl zavražděn ve své rezidenci na okraji haitské metropole 7. července asi v jednu ráno místního času. Jeho manželka byla vážně zraněna a převezena do nemocnice v Miami, už není v ohrožení života. Policie z vraždy prezidenta podezírá 26 Kolumbijců, z nichž 18 zadržela spolu s několika Haiťany. Pět podezřelých je podle policie na útěku a tři policie zabila.

Haitská policie se podle Charlese ve spolupráci s kolumbijskými kolegy snaží objasnit okolnosti atentátu. Dnes má mimo jiné vyslechnout šéfa bezpečnosti prezidentského paláce Dimitriho Hérarda, jehož policie už dříve podezřívala z nelegálního obchodu se zbraněmi, a také šéfa ochranky prezidenta Moïseho Jeana Laguela Civila. Oba mají mimo jiné vysvětlovat, jak se mohli útočníci do prezidentské rezidence v noci dostat a jak to, že zranění při útoku utrpěl jen prezident a jeho žena.

Haitská vláda v předchozích dnech požádala OSN i Spojené státy, aby na Haiti poslaly jednotky, jež by pomohly ochránit místní infrastrukturu. Na Haiti totiž už měsíce před vraždou prezidenta sílila činnost zločineckých skupin a lídr jednoho z nejmocnějších gangů o víkendu vyzval Haiťany, aby šli do ulic, protože vražda podle něj byla výsledkem mezinárodního spiknutí proti haitskému lidu. Bývalý policista Jimmy Cherizier, zvaný Barbacoa, v minulosti vyhrožoval i Moïsemu „revolucí“ či „národním povstáním“.

Americká vláda podle nejmenovaných zdrojů o víkendu vyslání jednotek na Haiti odmítla, v neděli ale mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že USA žádost o vyslání vojáků na Haiti stále posuzují.

Reklama

Doporučované