Hlavní obsah

Moje babička není jen číslo, říká vnučka osmé oběti nákazy koronavirem

Senioři jsou jednou z nejvíce ohroženou skupinou nákazy koronavirem.

Reklama

aktualizováno •

Epidemie koronaviru zasáhla ty nejvíce zranitelné - seniory v pečovatelských zařízení. V domovech nemají k ochraně dostatek potřebných prostředků.

Článek

Počet úmrtí pacientů s diagnostikovaným koronavirem se zvýšil na devět. Osmou obětí epidemie je žena ročník 1928 z domova důchodců v pražské Michli. Trpěla chronickou plicní obstrukční nemocí, zněla ve čtvrtek oficiální prohlášení od lidí především z Ministerstva zdravotnictví k přibývajícím úmrtím souvisejícím s koronavirem. Chronické obtíže zdůrazňuje resort opakovaně u všech zemřelých, aby vyzdvihl fakt, že smrt samotný virus nezpůsobil.

Při sčítání nakažených, vyléčených otestovaných a zemřelých se občas zapomíná, že jde o lidi.

„Ve zprávách se dočtete, že zemřela žena z domova pro seniory, ročník 1928, která trpěla jinými vážnými chronickými onemocněními. Představíte si nejspíš nemohoucí stařenku, která se možná ani sama neobslouží a pustíte to z hlavy,“ uvedla Helena Procházková, vnučka zesnulé 91leté ženy.

A teď, když nejde jen o statistické číslo… „Babička vedla relativně plnohodnotný život. Chodila každý den na procházky, opravdu to nebyl starý ležící člověk, který by se o sebe nedokázal postarat,“ popsala Seznam Zprávám Helena Procházková.

Kde přesně se její babička nakazila, se zatím neví, stejně tak v tom nemá jasno ani Dům seniorů Michle. „Zakázali jsme návštěvy na začátku března. Senioři ale nadále mohli chodit ven na procházky, které jsme jim zakázali až v půlce března,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka domova Věra Barešová.

„Na nákazu koronavirem umřeli už tři lidé, dvě paní a jeden pán. Do té doby jsme měli jenom své roušky ze svých zásob, poté, co byl ale potvrzen první případ nákazy, dostali jsme od pražského magistrátu ochranné pomůcky - brýle, respirátory, rukavice, obleky,“ doplňuje.

Helena Procházková nechce spekulovat, kde se stala chyba. V jednom si je jistá: pokud by nepropuklo šíření nákazy COVID-19, její babička by tu ještě několik let byla.

„Babička byla neuvěřitelně silná, pracovitá a inspirativní žena, do poslední chvíle plná života. Kdybyste ji potkali na procházce u Botiče, kam chodila téměř každý den, dokud to bylo ještě povolené, hádali byste jí určitě minimálně o 10 let méně,“ vzpomíná Procházková.

Za babičkou jezdila hlavně, když byla malá, na vesnici ve východních Čechách. „Trávila jsem u ní letní prázdniny a Velikonoce. Naučila mě péct buchty i kremrole, ale i dávat na stůl vázu s kytkou a muškáty do oken,“ doplňuje.

„Ještě v neděli nám posílala videozprávu, že se má dobře, a pak už v pondělí ji vezli do nemocnice, v úterý vyšly ty testy a ve středu umřela, bylo to hrozně rychlé,“ doplňuje Procházková.

Právě senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin. Nakažené nehlásí jenom domov seniorů v pražské Michli, ale také domov v Českém Krumlově nebo Litoměřicích. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové situaci nezvládá Ministerstvo zdravotnictví a situace je zoufalá.

„Pokud mám být striktně formální, tak si myslím, že v tuto chvíli je to na Ministerstvu zdravotnictví a hejtmanech. A evidentně tu situaci nezvládají. Situace v domovech pro seniory je v tuto chvíli zoufalá,“ řekla pro Seznam Zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované