Hlavní obsah

„Moje bible je teď kniha o Formanovi.“ Na čem pracuje Helena Třeštíková

Co čte, poslouchá a na co se dívá dokumentaristka Helena Třeštíková.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý týden jdeme za jednou osobností, abychom se zeptali, co poslouchá, na co se dívá a co čte. Nahlédněte s námi do soukromého světa kultury.

Článek

Už jen několik dní má Helena Třeštíková na dotočení dokumentu o režiséru Miloši Formanovi. V jejím bytě jsme se proto téměř potkali s Formanovým synem Petrem a na stole ležela kniha Co já vím? od Miloše Formana a Jana Nováka plná záložek. „Je to pro mě cenný materiál, ale také zajímavé čtení,“ říká Helena Třeštíková.

O oblíbených filmech by podle vlastních slov mohla mluvit několik hodin. Rozhodla se ale zdůraznit snímek 66 sezón. Dokument Petera Kerekese o městské plovárně v Košicích zachycuje vývoj společenské situace v průběhu 20. století. Hranice okamžiku překračuje podle Heleny Třeštíkové také zpěv Evy Olmerové. „V jejím hlase je celá tíže lidského bytí.“

Rubrika Moje kultura je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Režisérka Helena Třeštíková (69) se věnuje dokumentaristice zaměřené na mezilidské vztahy a sociální problémy. Natočila víc než čtyřicet dokumentárních filmů. Známé jsou například její snímky Manželské etudy, Marcela nebo René, které jsou vytvořené časosběrnou metodou. V roce 2007 byla krátce ministryní kultury České republiky v druhé Topolánkově vládě.

Reklama

Související témata:

Doporučované