Hlavní obsah

Moje návrhy? Nejde o rozhazování, sociální politika je vždy drahá záležitost, říká ministryně Maláčová

Rozhovor s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou o obědech zdarma, ekonomickém růstu i její kritice.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

„Na rozdíl od ostatních resortů má ministerstvo práce a sociálních věcí přes deset milionů klientů a členů cílové skupiny. Když se máte zaměřit na celou populaci po dobu celého životního cyklu, tak je to velmi drahá záležitost,” odmítla v rozhovoru pro TV Seznam kritiku za rozhazování ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

„Já si myslím, že v této chvíli se nám daří dávat dohromady sociální politiku, aby byla funkční a dobře zaměřená. Výsledkem by mělo být to, že máme soudržnou společnost, která bude připravena na výzvy v 21. století. Usilujeme o to, aby lidé ve všech částech společnosti a věkových kategoriích profitovali z hospodářského růstu,“ tvrdí Maláčová s tím, že ekonomika roste. Podle jejích slov sociální návrhy (např. na obědy zdarma pro děti) zaplatí státní rozpočet, který může získat peníze i ze sektorové daně. Tu odmítá premiér Andrej Babiš (ANO).

„O obědech zdarma a dalších návrzích vedeme diskuze na úrovni koalice s hnutím ANO. Pojďme se pobavit o tom, proč tenhle návrh vůbec padl. Rostou nám mzdy i hrubý domácí produkt. Stále více rodin se propadá do chudoby a nedaří se jim na tomto růstu profitovat,“ popisuje důvody Maláčová.

„Pokud chceme, aby vzdělání a to, aby se v této společnosti rodily děti, bylo prioritou této vlády, tak je to v kontextu podpory rodin a vzdělanosti jedno z nejvíce funkčních opatření, které je osvědčeno i praxí z řady jiných zemí,“ uzavírá Maláčová.

Hamáček je výborný předseda

„Jsme v nelehké situaci. To je potřeba si přiznat. Myslím si, že se shodneme na tom, že jsme rozhádaní a soustředíme se na personální věci. Předseda Hamáček jasně říká, že se potřebujeme zaměřit na marketing i personální politiku. Musíme důsledně připravit náš program. Potřebujeme zmodernizovat a zpružnit naše stanovy. Já jsem před několika týdny oznámila, že bych ráda kandidovala na místopředsedkyni strany,“ dodává ministryně.

Reklama

Doporučované