Hlavní obsah

Moje obrazy začaly vznikat jako deník, říká umělkyně Antonie Stanová

Další díl pořadu Profil s umělkyní Antonií Stanovou o obrazech, inspiraci i budoucnosti.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Moje obrazy začaly vznikat jako vizuální deník. Byly to všechny stejné formáty a zaznamenávala jsem si tam věci, znaky a barevné fleky. Teď poslední dobou jsem do toho začala zahrnovat figurativní motivy,“ říká umělkyně a malířka Antonie Stanová v Profilu.

Článek

„Většinou nemám konkrétní náladu u malování. Vychází to ze zájmu o nějaké věci a konkrétní vizualitu. Vychází to ze snahy zabývat se tou věcí, než že by to bylo dostávat se z různých nálad,“ popisuje svoji inspiraci u malování Stanová s tím, že když ji baví nějaká věc, tak ji chce dát do svého obrazu.

Antonie Stanová je česká naděje malířství. Studuje UMPRUM v ateliéru Intermediální konfrontace a patří mezi budoucí velké tváře českého malířství. Její obrazy působí jako bludiště znaků.

„Přijde mi, že to, co je na umění hezké, že děláte to, co vás zajímá v tu chvíli. Nerada bych říkala, že budu směřovat nějakým směrem, je dost pravděpodobné, že od toho směru za půl roku odkročím,“ tvrdí o svém přístupu k umění.

U čeho bere inspiraci? Podívejte se na další díl pořadu Profil.

Reklama

Doporučované