Hlavní obsah

Moje vláda je jako dobře namazaný stroj, prohlásil Trump a opřel se do médií

Trump na mimořádně dlouhé tiskové konferenci zkritizoval média a pochválil svou vládu.

 

Reklama

Během pětasedmdesátiminutové tiskové konference zhodnotil americký prezident současný stav v USA, opřel se do svého předchůdce i médií.

Článek

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek svolal mimořádnou pětasedmdesátiminutovou tiskovou konferenci. Hovořil o chaosu, který zdědil po předchozí vládě.

Vyjádřil se i k údajné spolupráci s ruskými službami v předvolebním období nebo k novému migračnímu dekretu.

„Abych byl upřímný, zdědil jsem binec. Je to binec tady u nás i v cizině. Prostě svinčík," zkritizoval předchozí administrativu Baracka Obamy.

Situaci podle něj ještě víc komplikují média, která nepracují objektivně. Úspěchy jeho vlády bagatelizují a stále tak udržují napětí například v americko-ruských vztazích.

To, že by jeho volební poradci udržovali kontakty s Rusy, nový šéf Bílého domu označil za lži. Rovněž odmítl spekulace, že by svého nyní již bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna požádal, aby ještě před prezidentskou inaugurací jednal s ruským velvyslanectvím o amerických sankcích proti Rusku.

Nový migrační dekret již brzy

Na nadcházející týden Trump ohlásil podpis nového migračního dekretu, kterým nahradí původní a nyní soudem zablokované exekutivní nařízení o zákazu vstupu obyvatel sedmi převážně muslimských zemí do Spojených států a o zastavení amerických azylových programů.

O chystaném dekretu informovalo také ministerstvo spravedlnosti, které již nechce, aby se odvolací soud věnoval přehodnocení verdiktu, který ponechal původní Trumpovo nařízení zmrazené.

Nejpozději do poloviny března chce také Trump předložit změnu systému zdravotního pojištění. Práce na reformě zdravotního pojištění Obamacare je prý už v závěrečné fázi.

Reklama

Doporučované