Hlavní obsah

Mokřady v Jablonném v Podještědí čeká rozšíření, přibude tam 20 tůní

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mokřady v Jablonném v Podještědí se rozšíří z šesti na téměř 10 hektarů a přibude tam 20 nových tůní. Na projekt má liberecký spolek Čmelák, který se o mokřady stará, přislíbenou dotaci 5,2 milionu korun.

Článek

Mokřady na okraji historické části Jablonného u zámku Nový Falkenburk byly ještě v roce 2005 zanedbanou plochou s černými skládkami. Na úpravě území od té doby pracuje Čmelák. Zatím tam je soustava osmi vyhloubených tůní, podmáčené louky, mokřady a lužní olšový luh včetně dvou potoků. Vytvořením dalších tůní se rozšíří současný mokřadní areál na plochu, která odpovídá velikosti 20 fotbalových hřišť. „Chceme v krajině zadržet více vody, podpořit biodiverzitu a v neposlední řadě poskytnout lidem unikátní přírodní lokalitu, ve které si mohou odpočinout, nebo využít nabídky ekovýchovných programů,“ uvedl předseda spolku Jan Korytář.

Příprava terénu, což je kosení rákosu a úklid nepořádku, začne letos v létě. Bagrovací práce jsou plánované na zimu. „V listopadu až únoru, dle počasí, by zde firma, která vyhraje výběrové řízení, měla vybudovat všech 20 tůní a současně celkově upravit terén,“ uvedl za spolek David Černý.

Podle spolku se mokřady staly vyhledávaným místem k rekreaci a odpočinku. Jejich součástí i naučná stezka s interaktivními prvky. Na trojrozměrných modelech si návštěvníci mohou například vyzkoušet, jak při záplavách působí rovné a jak klikaté koryto řeky. Mokřady lze projít takzvaně suchou nohou díky tomu, že tam je 435 metrů haťových chodníků, 40 dubových šlapáků, tři štěrkové náspy i dřevěná a kamenná mola. Z rostlin tam jsou kosatce sibiřské i žluté, ďáblík bahenní, puškvorec, máta vodní, žabník jitrocelový či kyprej vrbice. Z živočichů v mokřadech žijí ledňáček říční, čolek obecný, skokan hnědý, rosnička zelená i ondatra pižmová. Členové spolku v mokřadech ručně sečou louky i vytrhávají orobinec z tůní, aby zcela nezarostly.

Reklama

Doporučované