Hlavní obsah

Moneta a PPF se spojují: Velký deal s velkými riziky

Foto: Seznam Zprávy

Moneta Money Bank se chystá sloučit s Air Bank, Home Credit ČR a SR a Benxy.

Reklama

ANALÝZA: Masivní bankovní spojení Monety a finančních aktiv PPF za 25,9 miliardy korun je drahé, ale s bankovním trhem v příštích letech určitě zahýbe.

Článek

Generální ředitel Moneta Money Bank Tomáš Spurný se znovu přiblížil své metě – vybudovat přední tuzemskou banku, do jejíhož čela by se postavil, a současně zamíchat s trochu zkostnatělým statem quo tuzemského bankovnictví.

Transakce za 25,9 miliardy korun, kdy Moneta Money Bank v zásadě koupí aktiva skupiny PPF, tedy Air Bank, český a slovenský Home Credit a fintechovou firmu Benxy (Zonky), ale ještě není hotová. Musí ji schválit valná hromada, která se bude konat příští měsíc.

„Teď si musíme počkat, až se mezi sebou akcionáři ‚pobijí,“ glosoval to s nadsázkou jeden z manažerů Monety. Spurný bude muset přesvědčit akcionáře, že spojení dává smysl a že je hodnota transakce odůvodněná. Právě ocenění aktiv ze skupiny PPF v minulosti představovalo pro některé vlastníky cenných papírů zásadní problém.

Spojení nechtěli mluvčí Monety ani PPF nad rámec zveřejněné dohody komentovat.

Parametry spojení

– Moneta Money Bank podepsala se společnostmi ze skupiny PPF rámcovou smlouvu ohledně akvizice Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Benxy.

– Moneta získá aktiva skupiny PPF za celkovou kupní cenu, která bude uhrazena ze dvou zdrojů. První bude představovat vlastní peněžní prostředky Banky ve výši 2,59 miliardy Kč a druhým budou peněžní prostředky získané od skupiny PPF úhradou emisního kurzu za úpis 291 375 000 nově vydaných akcií.

– Nové akcie budou vydány za emisní kurz 80 Kč na akcii, a navýší tak celkový kapitál banky.

– Výsledkem operace má být stav, kdy PPF bude vlastnit cca 55,38 procenta akcií banky, a bude proto muset učinit povinnou nabídku převzetí spočívající v odkupu až 100 procent akcií Monety za cenu minimálně 80 korun za akcii.

V rámcové dohodě, kterou Moneta včera uveřejnila, se však o tomto parametru příliš nedočteme.

„Povinná nabídka převzetí implikuje hodnotu Monety minimálně na úrovni 40,9 miliardy korun, což představuje ekvivalent 1,5násobku hodnoty vlastního kapitálu ke konci roku 2020 a 15,7násobku čistého zisku za rok 2020,“ stojí v dokumentu. O ocenění nabývaných aktiv od PPF v ní však není ani zmínka. Před dvěma lety, když se pokoušeli Spurný a PPF o spojení poprvé, nabídla banka mnohem podrobnější údaje.

Management Monety nyní přišel se sumou 25,9 miliardy, což je jen malá sleva oproti nabídce z počátku letošního roku. Původní konverzní poměr majetku totiž naznačoval částku za aktiva PPF ve výši 27 miliard korun.

„Cena, kterou by Moneta zaplatila za aktiva skupiny Air Bank, však i nadále zůstává přemrštěná. Skupina Air Bank sice funguje jako technologicky vyspělá, ale její byznys model není natolik zázračný, aby ospravedlnil enormní prémii nad účetní hodnotou. Pro srovnání, před dvěma lety měla transakce proběhnout za částku okolo 19 miliard korun,“ uvedl portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Mezitím udeřila pandemie, která určitě kvalitu bankovních aktiv nezlepšila. Je tak otázka, zda je ocenění Air Bank, Home Creditu a Benxy oprávněné. Tzv. P/B ratio, tedy poměr ceny akcie a účetní hodnoty vlastního kapitálu vychází v případě aktiv PPF zhruba na 2,5, zatímco u Monety je to zmíněných 1,5.

Jinými slovy, hodnota Air Bank, Home Creditu ČR a SR a Benxy je oceněna mnohem výš než hodnota Monety, přičemž dohoda nikde explicitně nemluví o tom, proč tomu tak je.

Akcionář PPF

– v současnosti vlastní skupina PPF 29,941 procenta akcií, zejména v důsledku dobrovolného veřejného návrhu na odkup akcií z 8. února 2021 a dalších nákupů, které byly vypořádány v průběhu března, dubna a května 2021.

– skupina PPF získala od České národní banky regulatorní souhlas k odkupu takového objemu akcií dne 16. dubna 2021.

Podle průzkumu SZ Byznys mezi tuzemskými finančníky je i vzhledem k pandemii cena příliš vysoko. „Většinu akcií jsem už prodal,“ uvedl pod podmínkou anonymity manažer jednoho tuzemského fondu, který patřil k větším akcionářům. Nevěří, že je to dobrý obchod.

Zatímco cenu zpochybňují takřka všichni oslovení, smysl spojení a synergie uznávají. „Air Bank má převážně mladé bonitní klienty, kteří mají pouze běžný účet. Jejich potřeby ale budou v příštích letech růst. Budou potřebovat hypotéky, spotřební úvěry, půjčky, budou investovat,“ říká manažer, který pracoval v minulosti pro Moneta Money Bank.

Ředitel Monety Spurný sází na budoucí růst ekonomiky, kdy se výrazně uvolní spotřeba zadržovaná pandemií, a na schopnost nového uskupení si kvalitní službou na tomto profitabilním trhu urvat velký podíl – v hypotékách kolem 15 procent, ve spotřebitelském financování (bankovním i nebankovním) kolem 30 procent, a u správy finančního majetku kolem 10 procent.

Zatímco bez akvizice počítá Moneta s kumulovaným ziskem v letech 2022 až 2026 ve výši 23,1 miliardy korun, s akvizicí by měl tento čistý zisk dosáhnout 40,4 miliardy korun. Kolem 80 procent by přitom na dividendách dostali vyplaceno akcionáři. V letech 2022 až 2026 má být dividenda po spojení ve výši 40,3 koruny (kdyby ke spojení nedošlo, předpokládá se ve výši 36,2 koruny).

Spurný údajně svému plánu věří tak, že pro něho nadměrná prémie za aktiva Air Bank nejsou překážkou. „Když jsem se ho na to opakovaně ptal, odpověď, proč je tak vysoká, jsem nedostal,“ dodává zmíněný exmanažer Monety.

Počet klientů

– Po sloučení se u nové banky navýší počet klientů na 2,4 milionu klientů.

– Moneta má v současnosti 1,4 milionu zákazníků, jeden milion přijde z finančních společností PPF.

Kritici transakce opakovaně upozorňovali na to, že podstatná část úrokových výnosů Air Bank pochází z úvěrů do skupiny Home Credit, které byly bohatě úročené. Home Credit, jak známo, zažívá zejména v Číně těžké období, takže se nabízí otázka, v jaké míře bude tato linka dál pokračovat.

Splátkový byznys českého a slovenského Home Creditu přitom v krizi utrpěl víc než banky, protože u nebankovních půjček je míra selhání vždy vyšší než v klasických bankách. O přínosu fintechu Benxy lze také pochybovat s ohledem na kumulovanou ztrátu přesahující miliardu korun.

PPF má vzhledem k aktuální výši svého podílu dobře nakročeno k prosazení svého záměru.

„Pro zamezení sloučení bude klíčové, aby aktivističtí investoři dokázali mobilizovat co nejvíce akcionářů k účasti na valné hromadě a transakci zamítnout. Z historie platí, že průměrná účast na valné hromadě Monety dosahuje asi 59 procent. V takovém případě by PPF transakci prosadila takřka s jistotou. Pro zamezení transakce by účast musela dosáhnout cca 75 procent a výše,“ dodává Pfeiler.

Akcie Monety obchodované na pražské burze v pátek ráno 7. května zareagovaly na zprávu o dohodě růstem. V 14:30 akcie Monety rostly o 3,2 procenta.

Reklama

Doporučované