Hlavní obsah

Moneta žádá na PPF vylepšení podmínek bankovní fúze desetiletí

Rozhovor s mluvčím skupiny Home Credit Milanem Tománkem (natočeno v říjnu 2018).Video: Aleš Černý

 

Reklama

Vedení Moneta Money Bank bude kvůli změně situace na kapitálových trzích jednat s PPF o změně podmínek plánované transakce, na jejímž základě se má banka spojit s Air Bank a Home Creditem. Vyplývá to z regulatorního vyjádření banky pro Českou národní banku.

Článek

Proces k případnému spojení s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem spustila Moneta loni v říjnu. Jde o jednu z největších transakcí na českém bankovním trhu v historii.

„Informaci chápeme tak, že Moneta zřejmě plánuje za aktiva Home Creditu a Air Bank zaplatit nižší částku, než se původně předpokládalo,“ řekl ČTK analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Zamýšlená cena 19,75 miliardy Kč se podle něj pravděpodobně zdála významným institucionálním hráčům z řad akcionářů Monety příliš vysoká. Společnosti jako BlackRock nebo JP Morgan mají silnou vyjednávací pozici, dalo se tedy očekávat, že PPF bude muset přijít s atraktivnější nabídkou, dodal Pfeiler.

„Zprávu Monety čteme mezi řádky tak, že v rámci zpětné vazby od nejvýznamnějších akcionářů banky zjistilo vedení Monety, že za stávajících podmínek by navrhovaná transakce nenašla mezi akcionáři dostatečnou podporu pro její realizaci,“ komentoval zprávu pro server E15.cz analytik Fio banky Michal Křikava.

Čeká se na souhlas akcionářů Monety

Po uskutečnění transakce by měla vzniknou dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značnou Air Bank. Spojení musí odhlasovat valná hromada Monety minimálně dvoutřetinovou většinou přítomných akcionářů. Pokud se tedy podaří někomu z akcionářů přemluvit alespoň třetinu zbývajících, transakce se neuskuteční. Přestože je akcionářská struktura banky poměrně roztříštěná, udržují v ní významné podíly globální finanční instituce (JP Morgan, BlackRock, Vanguard).

Při vypořádání transakce získá Moneta stoprocentní podíly v Air Bank a v českém a slovenském Home Creditu. Skupina Home Credit v rámci vypořádání transakce získá 165,6 milionu nově vydaných akcií Monety v hodnotě 13 miliard korun. Zároveň Moneta zaplatí skupině Home Credit ještě 6,75 miliardy korun v hotovosti.

Reklama

Doporučované