Hlavní obsah

Patří mezi očkovací premianty. Počet nakažených ale roste

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ukončené očkování má již téměř 50 procent tamních obyvatel. Zároveň se ale řadí mezi státy, v nichž se koronavirus momentálně nejvíc šíří. Mongolsko spoléhá hlavně na ruské a čínské vakcíny.

Článek

Po Izraeli, Maltě a Bahrajnu je Mongolsko zemí, která má největší počet naočkovaných obyvatel. Ze států s větší než milionovou populací navíc očkuje nejrychleji.

Za necelé čtyři měsíce od začátku očkování země aplikovala již téměř 3,5 milionu dávek vakcín. 49 procent populace má již očkování ukončené a 58 procent obyvatel obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny. Mongolsko má navíc dostatek očkovacích látek, aby naočkovalo celou dospělou populaci.

Dodávky od sousedů

Vakcíny si Mongolsko zajistilo hned od několika výrobců. Prostřednictvím programu Covax, na kterém se spolupodílí i Světová zdravotnická organizace (WHO) a který má zajistit rovné rozdělování vakcín, získalo Mongolsko zatím přes 90 tisíc dávek z plánovaných 239 tisíc. Jednalo se o látky od výrobců Pfizer/BioNTech a AstraZeneca.

Výrazně více vakcín si však Mongolsko objednalo z Ruska a Číny. Celkem 4,3 milionu dávek vakcíny si země koupila od čínského výrobce Sinopharm a další milion dávek ruské očkovací látky Sputnik V. Ruský výrobce zatím dodal pouze 60 tisíc dávek, Čína ale dodávky plní, jak popisuje New York Times.

Vakcína od výrobce Sinopharm

Začátkem letošního května schválila Světová zdravotnická organizace (WHO) k nouzovému užití vakcínu proti onemocnění covid-19 od čínského výrobce Sinopharm. Rozhodla tak na základě doporučení panelu odborníků SAGE, který stanovil účinnost očkovací látky na 79 procent. K získání plné imunity je zapotřebí dvou dávek.

Jenže ani přes naočkování téměř poloviny populace se nepodařilo předejít šíření nákazy a Mongolsko momentálně patří k zemím, kde se koronavirus šíří nejvíce.

Podobný scénář přitom nastal i na Seychelách, další zemi, která spoléhala zejména na očkovací látku od výrobce Sinopharm a také na vakcínu od firmy AstraZeneca vyráběnou v Indii. Seychely se s největším náporem nákazy potýkaly v polovině května, kdy mělo ukončené očkování přes 60 procent obyvatel.

K vývoji na Seychelách odborníci z WHO uvedli, že nic nenaznačuje, že by vakcíny nefungovaly. Ani Sinopharm, ani AstraZeneca totiž neslibují 100% ochranu v případě nakažení koronavirem, měly by však dokázat ochránit před závažným průběhem onemocnění.

Podobně se k současné situaci v Mongolsku vyjádřil pro New York Times epidemiolog a biostatistik Ben Cowling z Hongkongské univerzity: „Inaktivované vakcíny, jako je Sinovac a Sinopharm, nejsou tak účinné proti nákaze, ale jsou velmi účinné proti závažnému onemocnění,“ uvedl.

„Přestože se zdá, že v Mongolsku došlo k nárůstu nákazy a případů, očekávám, že počet hospitalizovaných nebude tak velký,“ dodal.

Různě efektivní látky

Efektivitu vakcín srovnávala i nedávná studie výzkumníků z floridské univerzity. Zaměřovali se na údaje z časopiseckých článků a zpráv v médiích o přípravcích, které prošly různými studiemi. Nejúčinnější proti onemocnění covid-19 jsou podle nich vakcíny od společností Moderna a Pfizer/BioNTech. Účinnost čínské vakcíny Sinopharm je pak 78 procent.

Údaje o tom, do jaké míry je tato vakcína schopna zabránit závažnému průběhu onemocnění, však nejsou dostupné. Světová zdravotnická organizace uvádí, že Sinopharm je z 79 procent účinná proti hospitalizaci.

Druhá čínská vakcína Sinovac, která z floridské studie vyšla jako nejméně účinná proti nákaze, by zároveň měla být stoprocentně schopná zabránit závažnému průběhu onemocnění.

Reklama

Související témata:

Doporučované