Hlavní obsah

Vzpomínka, ze které mrazí: Stáli jsme na Národní třídě a nevěděli, jestli tohle vůbec přežijeme

Živě k 17. listopadu 1989.

 

Reklama

Monika Pajerová, studentská vůdkyně z doby sametové revoluce, v dnešním studiu Seznamu popisovala své zážitky z policejního masakru na Národní třídě 17. listopadu 1989. Vzpomínky přidal i poslanec ODS Václav Klaus mladší.

Článek

Václav Klaus mladší ve vysílání zavzpomínal na svou účast na protestu proti komunistickému režimu 17. listopadu 1989 v Praze na Albertově, tehdy byl studentem druhého ročníku vysoké školy. „Tento den považuju za svátek všech Čechů, všech demokratů. Tyjátry, které s tím občas bývají spojené, jsou mi protivné,” řekl ve vysílání Seznamu nově zvolený poslanec ODS Václav Klaus ml. Zdůraznil, že on sám dnešní situaci v Česku nepovažuje za ohrožení demokracie, byť je s výsledky nedávných voleb také nespokojený.

Monika Pajerová, která byla v listopadu 1989 studentskou vůdkyní (svým projevem zahajovala památné shromáždění na Albertově) a dnes přednáší o novodobé historii na vysoké škole, s Klausovým názorem nesouhlasila: „Přechod od demokracie k poloautoritářskému režimu je velmi pozvolný.” Poukázala na propojení různých zájmů Andreje Babiše i na způsob prezidentování Miloše Zemana, který podle ní nerespektuje demokratická pravidla.

Monika Pajerová také zdůraznila, jak v listopadu 1989 bylo naprosto klíčové, že podporu stávkujícím studentům vyjádřili postupně lidé napříč v celé republice: „Kdyby to tak tehdy nebylo, tak nás v Praze by rychle vyřídili a byl by konec.”

Ve studiu Seznamu se také podíváte do pražských ulic, kudy pochoduje alegorický průvod s velmi výraznými maskami.

Reklama

Doporučované