Hlavní obsah

Monzunové deště v indické Kérale mají více než 400 obětí, záchranáři nachází další těla

Indické záplavy kvůli monzunovým dešťům už mají několik set obětí.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Indická vláda oznámila, že po opadu vody z nebývale silných monzunových dešťů nachází v bahně lidské mrtvoly. Počet obětí nejhorších monzunů za poslední století přesáhl čtyři sta.

Článek

Po opadu vody z monzunových dešťů, které zasáhly jih indického státu Kérala, záchranáři nalezli v bahně nejméně tři desítky lidských těl. Od začátku monzunů zemřelo už více než 400 lidí, osm set tisíc lidí bylo evakuováno. Podle listu The Guardian se záchranáři obávají, že by mohlo být až tisíc lidí uvězněno v těžko přístupných oblastech.

Monzunové deště trvají od května, v posledních dvanácti dnech se ale jejich intenzita zvýšila. Hladina vody na některých místech přesahovala až o čtyři a půl metru normální stav, počet obětí se zvýšil o dvě stě lidí. Jen v neděli bylo evakuováno 22 tisíc lidí. Prioritou indických úřadů a záchranářů je zabránit rozšíření infekčních nemocí v evakuačních centrech. Podle indických úřadů jde o nejhorší monzunové deště za poslední století.

V Kérale zasahují tisíce vojáků a záchranářů. Do záchranných akcí jsou nasazeny i helikoptéry, které pomáhají dostat jídlo do odříznutých oblastí.

Na některých místech voda už opadla, evakuovaní se tak mohli vrátit do svých vesnic. Místo domů však většinou našli jen jejich základy. Odhadované škody jdou do několika miliard, vláda bude kromě domů muset opravit i desítky silnic a cest.

Kondolenci odeslal i prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman svému indickému protějšku Rámovi Náthovi Kóvindovi zaslal kondolenční telegram, v němž uvádí, že přijal s hlubokým zármutkem zprávu o ničivých povodních v jihoindickém státě Kérala. „Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast vám i rodinám obětí,“ dodal Zeman.

Reklama

Související témata:

Doporučované