Hlavní obsah

Mor, ebola, otevřená tuberkulóza? V Plzni mají nově nejmodernější biobox pro transport extrémně nakažlivých pacientů

Biobox pro transport vysoce nakažlivých pacientů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plzeňští záchranáři mohou nově využívat nejmodernější biobox. Slouží pro převoz pacientů s vysoce infekčními chorobami. Tato hrozba je stále aktuálnější, a to i kvůli více dostupnějšímu cestování. Jde například o ebolu, otevřenou tuberkulózu, ale také o mor. Ve střední Evropě se sice od středověku nevyskytoval, nyní se ale znovu objevuje například na Madagaskaru, kam míří na dovolenou mnoho Čechů.

Článek

„Mor, který se ve střední Evropě od středověku nevyskytoval, se nyní objevuje například na Madagaskaru,” upozornil mluvčí krajských záchranářů Martin Brejcha.

Biobox je vhodný také pro převoz pacientů s podezřením na ebolu, s hemoragickými (neboli krvácivými) horečkami či s otevřenou formou tuberkulózy.

Právě pacienta s tuberkulózou plzeňští záchranáři před několika lety transportovali. Použili pro něj biovak tuzemského výrobce.

Nynější biobox, který mají zdarma vypůjčený přímo od norského výrobce, je ale podle Brejchy bezpečnější. „U biovaku mohlo dojít například neodbornou manipulací k poškození transportně-izolačního prostředí a nebezpečné látky by kvůli tomu mohly uniknout ven,” představuje hlavní rozdíl Brejcha. Biobox tuto možnost eliminuje, nabízí také větší pohodlí pro pacienta.

Biobox stojí v přepočtu zhruba milion korun.

Reklama

Doporučované