Hlavní obsah

Moravě pomáhají velké firmy i obce. Seznam.cz posílá tři miliony korun

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Zasažená obec Lužice.

Reklama

Do sbírek na tornádem postižený jih Moravy už lidé poslali desítky milionů korun. Další miliony posílají velké firmy nebo starostové měst a obcí.

Článek

Tornádem zasažené jižní Moravě pomůže i Seznam.cz. Na účet Diecézní charity Brno už firma poslala tři miliony korun. „Myslíme na všechny, kterých se přírodní katastrofa jakkoli dotkla, a hledáme další možnosti, jak jim pomoci,“ uvedla mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

Přispívat na zvládnutí následků přírodní katastrofy začaly i další velké firmy v Česku. Peníze ze svých rozpočtů uvolňují také kraje a obce. Pomoc nabízejí i státní organizace.

Společnost T-Mobile poslala na účet humanitární organizace Adra pět milionů korun, další sbírku uspořádala mezi zaměstnanci. Ti na internetu zatím přispěli přes 28 tisíc korun.

Peníze na pomoc jižní Moravě už uvolnila i správní rada Nadace ČEZ. Posílá deset milionů korun. „Hledáme cesty, jak postiženým pomoci. A protože víme, že kdo rychle dává, dvakrát dává, uvolňujeme z prostředků Nadace ČEZ první poměrně velký balík peněz, které jsme schopni poskytnout velmi rychle a s minimální administrativní zátěží,“ konstatuje předseda správní rady Daniel Beneš.

Pomáhají i kraje a obce. Svaz měst a obcí zorganizoval finanční sbírku nazvanou Starostové starostům a z vlastní rezervy posílá na pomoc pět milionů korun. Jednotlivá města už v těchto hodinách a dnech projednají vyčlenění financí z vlastních rozpočtů.

„Rada města Brna právě rozhodla, že chce podpořit postižené obce částkou deset milionů korun. Jednat o tom bude mimořádné zastupitelstvo příští pátek. Zároveň jsme vyzvali všechny městské společnosti, aby taktéž poskytly materiální a finanční pomoc,“ informovala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Rada hlavního města Prahy projedná výši podpory v pondělí. „V pondělí budeme na radě projednávat možnost finanční pomoci postiženým obcím. Za náš zastupitelský klub navrhujeme částku pět milionů korun,“ uvedl Petr Hlubuček z hnutí STAN. Zastupitelstvo Hradce Králové v pondělí bude schvalovat poslání jednoho milionu korun na pomoc zasaženým obcím. Rada Pardubického kraje dnes rozhodla o uvolnění dvou milionů korun.

Pomoc nabídla i Masarykova univerzita v Brně. Podle rektora Martina Bareše je schopna poskytnout 200 lůžek na svých kolejích, psychology pro krizovou intervenci i řadu dobrovolníků, a to nejen na odklízení trosek, ale třeba i na úklid či hlídání dětí.

O možnosti čerpání z fondu solidarity EU informoval premiér Andrej Babiš (ANO). „Ve Fondu solidarity EU je zhruba jedna miliarda Euro na rok, čerpat z něj mohou členské státy, pokud škody způsobené katastrofou jsou alespoň 1,5 % HDP dotčeného regionu nebo 0,6 % HDP členského státu, což je v případě Jihomoravského kraje 11,6 miliard korun,“ uvedl premiér. Žádost České republiky podle něj posoudí Komise.

Reklama

Doporučované