Hlavní obsah

Moravská galerie spustila on-line archiv díla Jana Rajlicha staršího

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravská galerie v Brně spustila on-line archiv díla Jana Rajlicha staršího, významného grafického designéra a zakladatele přehlídky Bienále Brno.

Článek

V posledních letech galerie zakoupila nebo získala darem část Rajlichovy pozůstalosti. Výtvarník spjatý s Brnem by 10. dubna oslavil 101. narozeniny, zemřel v roce 2016. Rajlichův archiv lze procházet jako součást on-line sbírek Moravské galerie.

V kolekci jsou plakáty, tiskoviny, fotografie, modely a skici z oboru grafického designu a vizuální komunikace. Soubor zahrnuje knižní design, příklady vizuálních identit brněnských kulturních institucí a veletrhů, informační design nebo příklad orientačních systémů brněnských nákupních center. Nechybí ani ukázky volné tvorby.

Mnoho prací z Rajlichova on-line archivu je momentálně součástí výstavního projektu Rajlich 100, který Moravská galerie zahájila v září 2020 ve dvou svých budovách. Expozice jsou nyní kvůli pandemii koronaviru uzavřené. Galerie proto rajlichovské výstav prodloužila do 8. srpna.

Dokud se opatření proti šíření viru nezmírní, lze procházet alespoň virtuální archiv s 2000 výtvarných děl. Galerie počítá s jeho průběžným doplňováním.

„Berme za velké pozitivum, že se jednak podařilo část jeho tvorby ze sbírek Moravské galerie živě vystavit, a jednak také to, že od nynějška je tvorba Jana Rajlicha staršího přístupná virtuálně všem i prostřednictvím webových online sbírek Moravské galerie,“ uvedl za rodinu Jan Rajlich mladší, taktéž výtvarník a grafický designér.

Reklama

Doporučované