Hlavní obsah

Moravská Ostrava a Přívoz poprvé milionem podpoří nápady lidí

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz vyhlásil první ročník participativního rozpočtu nazvaný Náš obvod. Na zajímavé nápady lidí vyčlenil milion korun.

Článek

„Cílem participativního rozpočtu je zapojit občany do dění v obvodu a realizovat projekty, ze kterých by měli naši spoluobčané radost a užitek. Může se jednat například o odpočinkovou zónu, komunitní zahradu nebo hřiště,“ uvedla starostka Zuzana Ožanová.

Návrhy mohou zájemci podávat do 21. července. Náklady na projekt by měly být v rozmezí od 20 000 do 400 000 korun. Online formuláře a potřebné informace najdou zájemci na webu participativního rozpočtu www.nasobvod.cz.

„Do participativního rozpočtu může přihlásit svůj projekt občan starší 15 let, kterého podpoří dalších 15 občanů a má vztah k městskému obvodu. Nemusí zde mít trvalý pobyt, ale například zde žije, pracuje, studuje nebo jinak tráví většinu svého času. Podmínkou je, že projekt musí být veřejně prospěšný, uskutečnitelný na území městského obvodu a kompletně realizovatelný do jednoho roku,“ uvedla mluvčí radnice Hana Šromová.

Pokud návrh splní veškeré podmínky, postupuje do veřejného říjnovéo hlasování ve dvou etapách. Každý hlasující bude mít k dispozici tři kladné a jeden záporný hlas. Hlasování obvod ukončí 30. října. Obvod chce uskutečnit nejúspěšnější projekty až do naplnění vyhrazené částky. Vítězné projekty budou zveřejněny v listopadu a budou součástí návrhu rozpočtu městského obvodu na následující rok. Hotové by měly být do roka.

Nápady veřejnosti podporují i další městské obvody v Ostravě jako například Poruba, Jih či Mariánské Hory a Hulváky, využívá ho také řada měst v regionu.

Reklama

Doporučované