Hlavní obsah

Moravská Třebová plánuje obnovu části lipové aleje

Foto: Nadace Partnerství / Marek Olbrzymek

Ilustrační foto.

Reklama

Moravská Třebová na Svitavsku v dubnu zahájí opravu Svitavské ulice, která je jednou z hlavních příjezdových cest do města. V úseku obnoví lipovou alej a staré stromy pokácí.

Článek

K projektu chce město uspořádat veřejnou debatu. Pokud bude epidemická situace příznivá, bude se konat 10. března v 16:00 ve dvoraně muzea.

Práce začnou v úseku od ulic J. K. Tyla po Dr. Janského poblíž prodejny Penny Market. Stavební firma udělá novou vozovku, parkovací místa, opraví kanalizaci a vodovod.

V opravovaném úseku dřevorubci staré lípy pokácí. Nově vysazené stromy by měly mít lepší podmínky a dost místa pro růst kořenů. Podle města je kácení nutné.

Podmínky pro lípy se za posledních 100 let podle města změnily. Hliněné nebo štěrkové cesty začaly postupně nahrazovat dlažební kostky a později asfalt. Stromořadí proto nemá přirozené prostředí. Voda se nevsakuje ke kořenům a stromům škodí vyšší okolní teplota.

Nesvědčí jim ani posypová sůl, kterou silničáři solí vozovku. Kořeny stromů poškozují časté výkopy a opravy inženýrských sítí. Snadněji do nich také pronikají patogeny, napadají je plísně a hniloba.

„Vzhledem k infekci kosterních větvení, infekci kmenů, defektnímu větvení a poškozenému kořenovému systému nám nezbývá než přikročit k pokácení vzrostlých stromů v úseku od evangelického kostela po křižovatku s ulicí Dr. Janského poblíž prodejny Penny,“ uvedla radnice.

Reklama

Doporučované