Hlavní obsah

Moravské divadlo odkládá o rok řadu premiér, kvůli pandemii

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravské divadlo v Olomouci se rozhodlo odložit o rok řadu avizovaných premiér plánovaných původně na nadcházející divadelní sezonu, která měla začít v lednu. Plány totiž výrazně narušila podzimní vlna pandemie koronaviru.

Článek

Vedení Moravského divadla v Olomouci přistoupilo ke změnám v dramaturgickém plánu. Přednost dostanou premiéry z letošního podzimu, které divadlo zrušilo těsně před jejich uvedením.

„Na podzim jsme chtěli uvést několik skvělých premiér. Bohužel protiepidemická opatření naše plány zhatila. Rozhodně jsme nechtěli diváky o tyto inscenace připravit, zvlášť když už je pro ně připravena scéna a vyrobené kostýmy a rozběhl se zkouškový proces. Současně jsme potřebovali ulehčit divadlu po ekonomické stránce. Tituly naplánované na letošní podzim tak uvedeme na jaře příštího roku, čímž dojde k posunu termínů dalších chystaných premiér,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš. Některé posunuté tituly uvede divadlo v roce 2021, jiné odložilo až na rok 2022.

Inscenace jediné Beethovenovy dochované opery Fidelio, která měla mít původně premiéru v červnu a odloženou premiéru v říjnu, se tak do třetice dočká v dubnu 2021. Na konci října se měla uskutečnit premiéra baletní inscenace Sólo pro tři v choreografii a režii Petra Zusky, premiéra se odkládá na únor 2021. Kvůli tomuto posunu bude odložena premiéra baletní adaptace Valmont - Nebezpečná známost na rok 2022. „Přípravy inscenace Sólo pro tři dospěly do generálkového týdne, všichni tanečníci byli připraveni na premiéru, která bohužel nemohla proběhnout. Po čtyřměsíční pauze se bude muset celá inscenace znovu nazkoušet,“ uvedl šéf baletu Michal Štípa. Ztrátou pro soubor je podle něj i odložení Valmonta.

Posuny čeká i populární muzikál Hello, Dolly!, který měl být uveden na začátku prosince. Diváci by se jej měli dočkat v září 2021. Původně plánovaný titul na toto období, operetu Noc v Benátkách, muselo tak divadlo odložit až na přespříští rok. Stejně tak je o rok posunuta adaptace románové kroniky bratří Mrštíků Rok na vsi, která měla původně sezonu 2021 v lednu zahajovat. Na rok 2022 byl přesunut i večer s italskými operami Sedlák kavalír a Komedianti a také pohádková inscenace Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Změna termínu se naopak nedotkla operety Podskalák, autorské komedie Spi sladce!, pohádkového baletu Louskáček a adaptace novely Zánik samoty Berhof v režii Miroslava Krobota.

Reklama

Doporučované