Hlavní obsah

Moravské divadlo uvede do konce roku šest odložených premiér

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravské divadlo v Olomouci uvede do konce roku šest premiér, které kvůli pandemii koronaviru nemohly být na jaře. Patřit mezi ně bude i světová premiéra adaptace filmu Nedotknutelní či muzikál Hello, Dolly!

Článek

Hned tři premiéry jsou na programu v září, na další novinky se budou moci návštěvníci těšit během října a na začátku prosince. V příštím roce divadlo chystá 11 premiérových titulů a k tomu jednu pohádku, kompletní program se chystá zveřejnit v polovině září.

„Řekli jsme si, že nekončíme letošní sezonu, ale pokračujeme v té, co běžela před prázdninami. Volně chceme navázat tam, kde jsme skončili. Měli jsme končit původně premiérou muzikálu Donaha!, který se tak stane prvním titulem po znovuotevření Moravského divadla. Poté se mohou diváci těšit na celou řadu titulů, které měly být původně na programu na jaře letošního roku,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš.

Muzikál Donaha!, v němž se parta nezaměstnaných dělníků promění ve striptéry, bude mít premiéru 4. září. Už o tři dny později se prvního uvedení na jevišti Moravského divadla dočká taneční adaptace Lorcovy Krvavé svatby v choreografii a režii Aleny Peškové. „Premiéra byla plánována na duben, koronavir nám vše stopl. Poté jsme mohli zkoušet, ale v rouškách, což nebylo vůbec jednoduché,“ uvedl šéf baletního souboru Michal Štípa.

Velkou událostí pro Moravské divadlo bude světová premiéra adaptace populárního francouzského filmu Nedotknutelní. Tu měli původně diváci zhlédnout už 8. května; premiéra je nově naplánována na 18. září. V hlavních rolích se představí Lukáš Červenka a Jan Ťoupalík. K režii inscenace oslovilo vedení olomoucké činohry Pavla Kheka, uměleckého šéfa hradeckého Klicperova divadla. „Podařilo se nám s překladatelkou Anežkou Svobodovou získat práva. Je to poprvé, co bude tento film převeden do divadelní podoby,“ uvedl šéf činohry Roman Vencl.

V říjnu se své odložené premiéry dočká také soubor opery a operety, který už na jaře začal připravovat inscenaci Beethovenovy jediné dokončené opery Fidelio. Inscenaci režíruje Josef Novák, v titulní roli alternují Elena Gazdíková a Barbora Řeřichová. Závěr měsíce bude patřit souboru baletu, který se představí v tanečním divadle Sólo pro tři inspirovaném tvorbou zpívajících básníků druhé poloviny minulého století. Inscenace Petra Zusky patřila k nejúspěšnějším titulům pražského Národního divadla, po 13 letech od tamní premiéry tak bude nastudována v Olomouci.

Podzimní šňůru premiér uzavře na začátku prosince inscenace jednoho z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů Hello, Dolly! v podání souboru opery a operety.

Reklama

Doporučované