Hlavní obsah

Moravskoslezská policie vydala hru Kterak se obětí nestáti

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje vydalo didaktickou hru Kterak se obětí nestáti. Chce pomocí ní seznamovat lidi se základními pravidly bezpečného chování, aby se nestali oběťmi trestných činů.

Článek

Hra je určena pro dva až šest hráčů ve věku od šesti let. Jejími součástmi jsou oboustranná hrací deska, hrací kostky, figurky, herní karty a pravidla. „Na jedné straně hrací desky soutěží hráči v otázkách z oblasti vlastního bezpečí v kritických situacích doma i venku,“ řekla vedoucí policejního oddělení prevence Gabriela Pokorná.

Jde o bezpečí v dopravě, předcházení majetkové trestné činnosti nebo zneužívání návykových látek. Například na jedné z herních karet je text: „Před vstupem na přechod pro chodce ses nejprve rozhlédl vlevo, pak vpravo a poté opět vlevo. Bezpečně jsi přešel. Postupuješ o dvě políčka vpřed.“

Vznik druhé hrací strany, jejíž tematikou je kybernetická bezpečnost, iniciovala četnost komunikace prostřednictvím internetu a zvýšení počtu trestných činů páchaných v on-line prostředí. „Hráči si tak zopakují, připomenou či zjistí, jak se vyhnout rizikům internetu. Soutěžící si osvojí související pojmy, získají informace k bezpečnějšímu užívání internetu,“ řekla policistka.

Jeden z textů na herní kartě se například týká sociálních sítí: „Na svém účtu na sociální síti jsi zveřejnil příliš mnoho informací o své osobě, mohou být zneužity. Vracíš se o dvě políčka zpět.“

Hru budou využívat policisté například při preventivních akcích. Jako první ji budou moct vyzkoušet děti v moravskoslezských zařízeních určených pro zajištění péče o děti zdravotníků a dalších profesí důležitých pro zvládnutí koronaviru.

„Soutěžních klání se mohou účastnit nejen děti, ale i dospělí. Hra tak může navíc napomoci i mezigenerační komunikaci,“ uvedla Pokorná. Po zlepšení epidemické situace si hru budou moci vyzkoušet také klienti v klubech či zařízeních pro seniory.

„Hra Kterak se obětí nestáti bude distribuována i do knihoven obcí s rozšířenou působností v Moravskoslezském kraji, které o ni projeví zájem,“ uvedla Pokorná. Moravskoslezská policie tak navazuje na předchozí preventivní projekty, jakými byly knížka Policejní pohádky nebo didaktické hry Učíme se s Honzíkem aneb Policejní pohádky hrou či Na policejní služebně.

Reklama

Doporučované