Hlavní obsah

Moravskoslezský hejtman: Nemocnice by měly omezit neakutní péči

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Moravskoslezském kraji podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) výrazně přibývá nakažených, hospitalizovaných a roste i podíl pozitivních testů. Nemocnice by proto měly omezit neakutní péči.

Článek

V úterý v regionu přibylo 1136 případů nákazy, což je ve srovnání s předchozím dnem nárůst o 355 nakažených. Vyplývá to z dat takzvané chytré karantény, která hejtman Ivo Vondrák pravidelně zveřejňuje.

„Včera (v úterý) dramatický nárůst všech ukazatelů - 1136 nových případů, nárůst pozitivity testů na téměř 30 procent. Stoupá dále zatížení nemocnic. Odtud také jasné doporučení ke všem nemocnicím: zastavit veškerou možnou odkladnou péči. Prosím, omezte v maximální míře své sociální kontakty,“ komentoval data Vondrák. Kraj už v pondělí po jednání krizového štábu rozhodl o tom, že by nemocnice do týdne měly vyhradit minimálně 25 procent svých lůžek pro pacienty s covidem.

V kraji se podle chytré karantény od počátku pandemie nakazilo 67 388 lidí. Nemocných je nyní 9512 lidí, dalších 56 728 se z nemoci vyléčilo. Počet zemřelých vzrostl na 1148. Počet hospitalizovaných s covidem-19 vzrostl na 720. Největší přírůstek zaznamenalo v úterý Ostravsko, nejméně opět Bruntálsko. Z celkem 5604 testů bylo 1652 pozitivních, tedy 29,48 procenta. V regionu se ale neprovádí jen testy moravskoslezských pacientů.

Podle krajských hygieniků přibylo v kraji za posledních 24 hodin 1119 nakažených. Od počátku pandemie bylo v kraji pozitivně testováno 65 739 lidí. Rozdílnost údajů hygienické stanice a chytré karantény je dána odlišným způsobem zpracování dat. Hygienici nemocné do statistiky přidávají až po provedeném epidemickém šetření.

Index protiepidemického systému (PES) v Moravskoslezském kraji zůstal stejně jako v úterý na hodnotě 76. Krajské skóre je tak dnes o pět bodů výše než republikový průměr, který vzrostl na hodnotu 71. Podle indexu PES je nejhorší situace v regionu nyní v okrese Nový Jičín, kde skóre proti předchozímu dni vzrostlo o deset bodů na hodnotu 86. Ostravsko a Opavsko má shodný index 76, což v případě okresu Opava znamená setrvalý stav, u okresu Ostrava-město jde o nárůst o pět bodů. Okres Frýdek-Místek má index 71, což je nárůst o pět bodů, stejné skóre má i Karvinsko, kde se index nezměnil. Nejlépe je na tom z okresů v kraji Bruntálsko, kde hodnota koronavirového rizika klesla ze 71 bodů na 66. Nejnižší skóre kraje bylo za poslední měsíc 52, a to 23. a 24. listopadu.

Celá republika je nyní zařazena do 3. stupně pohotovosti. Od pátku by měla znovu přejít do horšího, čtvrtého stupně, což bude znamenat opětovné zpřísnění protiepidemických opatření. Epidemický systém PES má rizikovou stobodovou škálu rozdělenou do pěti pásem, pro každé platí odlišná epidemická opatření. Regionální odlišení umožňuje PES jen ve dvou nejnižších stupních rizika, od třetího stupně výš platí opatření pro celou zemi jednotně.

Reklama

Doporučované