Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj čelí chaosu, přijde zřejmě o 750 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Hejtman Ivo Vondrák říká, že daňové změny budou mít dopad i na investice.

Reklama

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) kritizoval schválení daňových změn, které podle něj výrazně zasáhnou do rozpočtu samospráv. Kraj odhaduje, že ročně přijde zhruba o 750 milionů korun.

Článek

Sněmovna v noci na dnešek schválila daňový balíček, který mimo jiné zrušil superhrubou mzdu a zavedl sazby daně z příjmů ve výši 15 a 23 procent. Pozměňovací návrhy v zákonu podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) připraví veřejné rozpočty o 130 miliard korun.

„Bohužel s přijetím zákona o zrušení superhrubé mzdy nebyla přijata žádná kompenzační opatření vůči samosprávám. Odhadovaný zásah 130 miliard do rozpočtu státu bude více než citelný. Absolutně nezbytné bude v co nejkratší době rozhodnout o novém rozpočtovém určení daní,“ uvedl Vondrák na Twitteru.

Dodal, že premiéra Andreje Babiše (ANO) i poslanecký klub upozorňoval na to, že zákon znamená zásadní zásah do rozpočtů samospráv, tedy i krajů. Hejtman dodal, že poukazoval na to, že je nutné současně přijmout opatření, která daňové změny budou alespoň zčásti kompenzovat.

„Protože se tak nestalo, tak to pro nás v době, kdy připravujeme rozpočet, znamená velkou a zásadní změnu. Navíc to ještě stále není platné, protože to musí schválit ještě Senát a následně prezident. Jsme v situaci, že musíme nachystat rozpočet a vlastně nevíme, jak tedy ten výpadek bude velký,“ řekl Vondrák. Podle předpokladů by se v případě kraje ale mělo jednat zhruba o tři čtvrtě miliardy. „To je zásah poměrně výrazný,“ řekl Vondrák. Podle něj by kraj musel krátit rozpočet, dopad by to mělo i na investice.

Reklama

Doporučované