Hlavní obsah

Tisíce dětí v karanténě. Covid je zpět, hlásí nejpostiženější kraj

Nejhorší v republice. Více než čtyři tisíce žáků v Moravskoslezském kraji nyní nemohou chodit do školy. Třetina středních a šestina základních škol jsou v karanténě. Lidé se mylně domnívali, že covid je pryč.

Reklama

Článek

Z celkových 446 základních škol v kraji jich je nyní v karanténě 76 (173 tříd, 2 823 žáků a žákyň). Ze 135 středních škol jich momentálně nevyučuje 46 (v karanténě je 100 tříd a 1 289 studentů a studentek).

Data naznačují, že se jedná častěji o školy v menších sídlech, kde se nákaza šíří více než v krajském městě nebo městech okresních.

Jedna žákyně ve třídě

Do karantény se školy dostávaly už v průběhu září, za celý měsíc jich v Moravskoslezském kraji bylo 112. Nyní jich je ale 76 naráz. Tam, kde není úplně ukončena výuka, jsou v karanténě jednotlivé třídy nebo neočkované děti.

V průběhu září se stávalo, že v jedné třídě chodili do školy jen tři žáci, v jiné třídě byla jen jedna žákyně. Ta byla ve třídě spolu s učitelkou a přes počítač byly obě ve spojení s ostatními žáky.

Mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Aleš Kotrla potvrdil, že pravidla umožňují plně očkovaným žákům a žákyním docházet do školy a výuku absolvovat prezenčně bez ohledu na karanténu. Tedy pokud to umožní vedení školy. „Zajištění prezenční nebo distanční výuky je pak plně v kompetenci ředitele nebo ředitelky školy,“ řekl mluvčí.

Docházka do školy se ovšem týká jen žáků a žákyň druhého stupně, neboť očkování je nyní umožněno pouze dětem od 12 let.

Hejtman: Jsme teď nejhorší v republice

„Jsme v daný okamžik na tom (z hlediska případů covidu) nejhůře v celé České republice,“ řekl včera ČTK hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Denní přírůstek nově nakažených koronavirem v Moravskoslezském kraji znovu vzrostl. Jen za úterý přibylo v regionu 287 nově nakažených, je to o 48 pozitivně testovaných více než o den dříve. Znovu tak stoupla i sedmidenní incidence, která se dostala nad hodnotu 110 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

V kraji ale nepřibývá jen případů koronaviru. Lékaři zaznamenávají u dětských pacientů také vysoký nárůst dalších virových infekcí a nově i infekcí bakteriálních.

Není očkování, nejsou protilátky

Jak potvrdil hejtman Ivo Vondrák, v regionu stagnuje zájem o očkování. V kraji s 1,2 milionu obyvatel má obě dávky očkování necelá polovina. V nejohroženějších věkových skupinách je situace rovněž jedna z nejhorších z celé České republiky. Ve věku 70–79 let není naočkována pětina lidí, ve skupině 80 a více let pak vakcínu stále nemá každý čtvrtý senior nebo seniorka.

Tempo očkování držel Moravskoslezský kraj s ostatními kraji zhruba do začátku června. Pak začal zájem lidí o vakcínu viditelně opadat.

Podíl osob alespoň s jednou dávkou vakcíny

Hygienici otevřeně mluví o tom, že se lidé chovají, jako by celá éra koronaviru už skončila, a že naprosto nesmyslně podceňují riziko nákazy. Nechrání si dýchací cesty ani nejsou ohleduplní k ostatním.

Těm, kteří prodělali covid na konci loňského roku nebo v první polovině roku letošního, navíc postupně odeznívá imunita.

Přitom právě dostatek protilátek je to, co proti koronaviru zabírá, a pomáhá tak logicky předcházet velkému šíření nákazy a následnému zavírání škol nebo i celkovým lockdownům.

Přesto zatím hygienici žádná opatření nechystají.

Reklama

Doporučované