Hlavní obsah

Moravskoslezský projekt Technotrasa chystá letos několik novinek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kromě nových zážitků si lidé budou moci pořídit speciální kartu, na níž budou při návštěvě jednotlivých míst sbírat body, které pak promění za drobné dárky.

Článek

Moravskoslezský projekt Technotrasa, který láká turisty na prohlídku technických památek v regionu, letos nabídne několik novinek. Část turistických atrakcí bude možné projet také na kole a zájemci tak pro lepší orientaci budou moci využít novou cykloturistickou mapu s vyznačenými památkami.

Technotrasu bude v Ostravě až do konce prázdnin propagovat také tramvaj se speciálním polepem. Cílem je přilákat zpět do regionu turisty a podpořit cestovní ruch, který kvůli pandemii koronaviru v regionu výrazně utrpěl.

„Minulý rok dal turismu nejen v Moravskoslezském kraji pořádně zabrat. Oproti předešlému roku k nám přicestovalo o 34 procent návštěvníků méně. Zahraničních turistů dorazilo méně dokonce o propastných 66 procent. Když všechna tato čísla převedeme na příjmy, tak ve srovnání s rokem 2019 přišel Moravskoslezský kraj jen z cestovního ruchu o závratných šest miliard korun,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Technotrasa je projekt, který vznikl v roce 2012 a původně zahrnoval 12 technických památek. Postupně se ale rozšiřoval a aktuálně je součástí trasy 31 míst. „Atraktivity jsou zaměřené hlavně na industriální památky a řemesla jako taková. Technotrasa se zčásti dá objet i na kole, proto jsme jako novinku vymysleli cyklomapu pro turisty, kteří si památky budou chtít objet na klasickém kole nebo si zapůjčit elektrokolo,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška (ANO).

Počátkem letních prázdnin se spustí také nový věrnostní program. „Je to karta, kterou turisté mohou obdržet na každém místě Technotrasy. Mohou na ni sbírat body a pak si za ně vybrat svou odměnu,“ uvedl Krkoška. Doplnil, že díky rozšiřování Technotrasy čeká na návštěvníky řada zážitků. „Těší mě, že se nabídka stále rozrůstá. Například ve stáčírně Jesenické kyselky čekají návštěvníky speciální zážitkové prohlídky provozu s kurzy výroby levandulového sirupu. Turisté se mohou těšit třeba i na komentované projížďky po ostravských dolech, hutích i hornických hospodách,“ dodal Krkoška. Podrobnosti o Technotrase i jednotlivých atrakcích najdou zájemci také na webu www.technotrasa.cz

Reklama

Doporučované