Hlavní obsah

Moravskoslezští hasiči získali deset speciálních zásahových vozů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravskoslezští hasiči získali pět protiplynových a pět chemických automobilů dohromady za více než 26 milionů korun. Speciální zásahové vozy byly zaplaceny z prostředků Moravskoslezského kraje a státu.

Článek

Novinářům to dnes řekli zástupci krajských hasičů.

Ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček řekl, že zrovna v době, kdy se řeší koronavirus, jsou zejména chemické automobily velmi důležité. „Slouží ke všem zásahům proti chemickému, biologickému, radioaktivnímu nebezpečí. Jsou tam nejenom ochranné prostředky, jsou tam i prostředky pro dekontaminaci, prostředky měřicí techniky a spousta dalších prostředků, které potřebujeme,“ řekl Vlček. Ve vozech jsou například také prostředky pro přečerpávání a jímání až 1000 litrů nebezpečných látek.

„Pět speciálních protiplynových automobilů je určeno pro speciální zásahy s nutností nasazení velkého počtu dýchací techniky, zejména při požárech většího rozsahu, dále při chemických haváriích s výskytem nebezpečných látek a měření koncentrací nebezpečných plynů a par,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Popp.

Ředitel řekl, že protiplynová a chemická vozidla fungují od roku 2005 na centrálních stanicích všech územních odborů v kraji. „Za těch 15 let se samozřejmě změnila technika, změnily se podvozky, takže jsme se dostali do situace, že jsme je museli obměnit. De facto jich není deset, ale je jich celkem 13, tři vozidla pro město Ostravu jsme ze státního rozpočtu obměnili před dvěma lety,“ řekl Vlček.

Uvedl, že na každé centrální stanici je po jednom protiplynovém a jednom chemickém automobilu. Jen v Ostravě, na kterou připadá řádově 40 procent všech zásahů v kraji, jsou dva protiplynové a jeden chemický automobil.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že Moravskoslezský kraj z hlediska fungování integrovaného záchranného systému patří v České republice k výkladním skříním a vybavení, jaké má, bohužel není standardem. „Byl bych velmi rád, kdyby takto byly vybaveny i jiné kraje, ale jsou kraje, kde máme ještě co dohánět,“ řekl Hamáček.

Reklama

Doporučované