Hlavní obsah

Moravští vinaři se obávají covidu, preventivně zrušili akci pro 90 tisíc lidí

Foto: ČTK

Snímek ze Znojemského historického vinobraní z předcovidové doby.

Reklama

Znojemské historické vinobraní, které bylo letos v plánu od 10. do 12. září, se letos ruší a přesouvá na rok 2022. Důvodem je obava z omezení kulturních akcí kvůli koronavirové pandemii.

Článek

Znojemská Beseda, jež akci pořádá, se stejně jako v minulém roce připravuje na alternativní program v podobě Vinařských tripů, které směřuje na druhý zářijový víkend a jejich program zatím nezveřejnila. Za organizátory to oznámil Karel Semotam. Akci ruší také Valtice, naopak Mikulov vinobraní chystá.

Vinobraní s programem na 13 scénách v historickém centru Znojma každoročně navštíví okolo 80 000 až 90 000 lidí. „Doufali jsme, že díky příznivější situaci v souvislosti s pandemií budeme znát také výhled na září. Podle predikcí a stávajících podmínek se ale ani na podzim nevyhneme sektorování kulturních akcí a možná i jiným přísnějším podmínkám. To je pro nás nemyslitelnou překážkou, kterou nemůžeme organizačně dodržet,“ uvedl ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Zakoupené vstupenky lze buď vrátit, nebo je využít v příštím ročníku. „Vstupenky zůstávají v platnosti a my věříme, že si je příznivci vinobraní ponechají a vydají se k nám do Znojma na návštěvu i v roce 2022,“ uvedl starosta města Jakub Malačka (za ČSSD). Znojemské historické vinobraní je příští rok v plánu 9. až 11. září.

Vinobraní zrušili z důvodu přetrvávajících vládních opatření pro pořádání venkovních akcí také ve Valticích. Potvrdila to Bohdana Rytířová z turistického informačního centra. Vedení města o tom rozhodlo už v květnu. „Tak obrovská akce se musí plánovat dlouhou dobu dopředu. Není možné ji naplánovat za týden nebo za měsíc. Stále se nevědělo, jestli budeme moci venkovní akce pořádat, a proto radní rozhodli takto,“ vysvětlila Rytířová.

Připravuje se naopak Pálavské vinobraní v Mikulově. „Všichni účinkující nám letos vyšli vstříc a můžeme do poslední chvíle vyčkávat, zda akce bude. Jsme schopni ji uskutečnit na konci srpna, když vláda rozhodne, že tento typ akcí se může konat,“ sdělil Dominik Ryšánek za pořadatele. Na rušení je podle něj ještě brzy. Organizátoři by o tom uvažovali až v momentě, kdy bude jasné, že aktuální vládní opatření neumožní zorganizovat akci v plném rozsahu.

„Zájem ze strany návštěvníků je spíše vyšší než v předcházejících letech, lze pozorovat, že kulturní akce lidem chybí. Bylo by proto nefér, kdyby získali poloviční akci. Prozatím však věříme, že se vinobraní uskuteční, letošní epidemická situace je mnohem příznivější než v loňském roce,“ doplnil Ryšánek.

Reklama

Doporučované