Hlavní obsah

Morawiecki přišel v krizi o důležité ministry, nepočkali na výměnu

Foto: Kancelaria prezesa Rady ministrów/Krystian Maj

Polský premiér Mateusz Morawiecki.

Reklama

Po dvou dnech od překvapivé rezignace ministra zdravotnictví končí v polské vládě i šéf diplomacie Jacek Czaputowicz.

Článek

Jeden skončil překvapivě a v době, kdy se čísla nově nakažených koronavirem blíží rekordu. Druhý zase ve chvíli, kdy má polská diplomacie hrát klíčovou roli v podpoře běloruské demokratické opozice.

Dva dny po sobě

Odchod z polské vlády oznámil v úterý ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski. Rezignaci prý zvažoval delší dobu, kvůli pandemii ji ale odkládal. Ještě na začátku srpna přitom v médiích tvrdil, že z vlády se nikam nechystá.

Po dvou dnech rezignaci oznámil i ministr zahraničních věcí Jacek Czaputowicz. Ten svůj odchod avizoval už letos v červenci. „Před několika měsíci jsme se domluvili s premiérem Morawieckým na pokračování mojí mise do prezidentských voleb. (…) Myslím, že teď nastala dobrá chvíle ke změně na čele naší diplomacie,“ řekl tehdy Czaputowicz v rozhovoru pro deník Rzeczpospolita.

Foto: Ministerstwo spraw zagranicznych/Flickr

Odcházející polský ministr zahraničních věcí Jacek Czaputowicz.

Oba ministři byli ve funkci od ledna 2018 a oba teď odcházejí ještě před personální a strukturální obměnou kabinetu, kterou ohlásil na září předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński. „Premiér zůstane, ale vláda bude sestavena jinak – způsobem, který končí situaci, v níž je rozhodování rozptýlené po různých ministerstvech,“ uvedl v červenci šéf PiS.

„Špatná chvíle“

O paradoxu, který současné dobrovolné odchody ministrů doprovází, napsal pro Seznam Zprávy i polský publicista týdeníku Do Rzeczy a serveru Wirtualna Polska Marcin Makowski. „I když předem rezignace signalizovali (Szumowski chtěl odejít už v lednu, ale zůstal kvůli koronaviru, Czaputowicz mluvil o demisi už v červenci), i tak byly v této chvíli překvapivé. Ministři nepočkali na rekonstrukci vlády, jež byla ohlášena na přelom září a října, a odešli za vlastních podmínek,“ píše Makowski.

„Rozhodnutí Szumowského zaskočilo premiéra Mateusze Morawieckého, odchází v horké době pandemie a Czaputowicz během revoluce v Bělorusku. To je špatná chvíle, ale ještě ne krize – na jejich místo rychle přijdou nástupci,“ dodává publicista.

Foto: Profimedia.cz

Exministr zdravotnictví Łukasz Szumowski.

Oba ministři byli ve funkci od ledna 2018 a znovu je prezident jmenoval po volbách loni na podzim. Szumowski se jako ministr zdravotnictví stal na začátku koronavirové krize u veřejnosti velmi populárním, jeho reputace ale utrpěla s přibývajícími problémy zdravotnictví, trvající epidemií a zejména kvůli podezřením z nehospodárnosti a střetu zájmů při nákupu roušek z Číny.

Konkrétně jde o nákup 120 tisíc roušek za 5 milionů zlotých, které neměly řádnou certifikaci a ministerstvo je koupilo od známého bratra Szumowského – lyžařského instruktora. Věc vyšetřuje prokuratura, ministr podezření popírá.

Podle opozice je afér s nákupy ochranných pomůcek a dalšího vybavení víc a ještě v pondělí vyzvala ministra k demisi. Szumowski v polovině dubna rozhodl o povinnosti nošení roušek, i když se jejich nošení, jež má sloužit jako všeobecná ochrana dýchacích cest, ještě v únoru v rádiu vysmál.

Šéf diplomacie Czaputowicz zase v poslední době čelil kritice opozice a komentátorů za to, že není aktivní, postrádá vizi polské zahraniční politiky a svůj úřad vlastně vykonávat nechce. Funkci složil den po summitu Evropské rady k situaci v Bělorusku, který se svolal na základě polské žádosti podpořené Českem a pobaltskými státy.

Reklama

Související témata:

Doporučované