Hlavní obsah

Moře vyplavilo dvoumetrového měsíčníka. Rybu, která umí zničit kormidlo

Australští rybáři objevili na pláži vzácnou rybu měsíčníka svítivého.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Rybáři na jihu Austrálie nalezli na pláži podivně vypadající rybu s názvem měsíčník svítivý. Tvor je známý také pod vědeckým pojmenováním Mola mola a patří mezi nejtěžší kostnaté ryby na světě.

Článek

Na pláži na jihu Austrálie se objevila pravěce vypadají ryba měsíčník svítivý. Australští rybáři, kteří rybu nalezli, ji nejdříve považovali za kus naplaveného dříví. Informoval o tom web britské televize BBC.

„Nevěřila jsem tomu, že je skutečná, než jsem do Googlu zadala měsíčník,“ řekla Linette Grzelaková, přítelkyně jednoho z rybářů, který vzácnou rybu na pláži objevil.

Její partner Steven Jones pracuje jako rybář už dlouhá léta. „Věděl, co je to zač, ale nikdy ji neviděl na vlastní oči,“ vysvětlila Grzelaková. „Proto si rybu vyfotil. Říkal, že byla extrémně těžká a její kůže byla tvrdá a hrubá,“ dodala.

Měsíčníka svítivého, známého také pod vědeckým názvem Mola mola, nalezli rybáři v australském národním parku Coorong, asi osmdesát kilometrů jižně od města Adelaide. Ryba měřila téměř dva metry, podle vědců ale může dorůst i dvojnásobné délky. Největší exempláře mohou vážit i více než dvě a půl tuny. Ryba tak patří mezi nejtěžší kostnaté ryby na světě.

Mola mola je k lidem přátelská, někdy je ale mylně považovaná za žraloka. Občas tvor způsobí kvůli své velikosti a zároveň tvrdosti ploutví škody na plavidlech.

Minulý rok musel odstoupit z australského závodu jachet soutěžící, kterému ryba poškodila kormidlo. Začátkem března se tvor objevil na pláži v Kalifornii. Vědce tento nález překvapil, neboť se ryba vyskytuje většinou ve vodách na jižní polokouli.

Reklama

Související témata:

Doporučované