Hlavní obsah

Morgan Freeman jako sexuální predátor. Promluvilo už 16 žen z filmového zákulisí

Herce nařkla už šestnáctka žen.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Vedle filmového producenta Harveyho Weinsteina a herce Kevina Spaceyho má být dalším sexuálním predátorem z Hollywoodu oceňovaný herec Morgan Freeman. Ze sexuálního harašení ho nařkla už šestnáctka žen.

Článek

Několik žen z filmového zákulisí nařklo amerického herce Morgana Freemana z nevhodného chování, včetně nemístných poznámek i nepatřičných doteků. Informovala o tom zpravodajská stanice CNN, která výpovědi celkem 16 žen zveřejnila.

Polovina zpovídaných žen uvedla, že se považuje za oběť Freemanova harašení, zbytek mají být svědkyně incidentů. Freeman se měl podle jejich výpovědí nejméně v posledních 10 letech dopouštět opakovaného obtěžování, přičemž ženám na pracovišti údajně nevhodně komentoval postavu, osahával jejich tělo a nezřídka se snažil vyhrnout jim sukni.

„Často měl poznámky k našemu tělu. Postupně už jsme věděly, co přijde, a tak jsme se naučily nenosit nic vyzývavého, nic, co by příliš odhalovalo naše prsa nebo hýždě. Nemohly jsme nosit nic přiléhavého,“ uvedla jedna z údajných Freemanových obětí a členka produkčního týmu kriminálky Podfukáři.

80letý herec se v reakci na vznesená obvinění omluvil. „Každý, kdo mě zná či kdo se mnou pracoval, ví, že nejsem někdo, kdo by záměrně ostatní urážel,“ uvedl v prohlášení, ze kterého citoval magazín Variety. „Omlouvám se každému, kdo se cítil nepříjemně či znevážen – to nikdy nebyl můj úmysl,“ dodal Freeman.

Freeman je jednou z největších hvězd Hollywoodu, na kterou dolehlo obvinění z nevhodného chování k ženám. Kauzu odstartoval případ kdysi vlivného producenta Harveyho Weinsteina, kterého obvinilo z obtěžování včetně znásilnění několik desítek žen.

CNN poznamenala, že Freemanovo chování je oproti jiným případům odlišným modelem sexuálního obtěžování, neboť herec se lascivností nedopouštěl v soukromí, ale na veřejnosti, před svědky a často před puštěnými kamerami.

Reklama

Doporučované