Hlavní obsah

Mormon učil homosexuály „konvertovat“ k heterosexualitě. Nyní oznámil, že je gay, a rozvádí se

Mormon David Matheson oznámil svůj coming out, ač dříve pomáhal gayům „konvertovat“ k heterosexualitě.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Mormon David Matheson z Utahu byl velmi činný v komunitě „ex-gay“ lidí, když učil homosexuály, jak přejít na heterosexuální orientaci pomocí „proměnných terapií“. Teď ale na Facebooku přišel se svým coming outem a oznámil, že se rozvádí se svou manželkou.

Článek

David Matheson dlouhá léta vystupoval jako hlasitý advokát takzvaných proměnných terapií. Dokonce vymyslel kurzy, kde homosexuálům pomáhal změnit jejich sexualitu.

Matheson, příslušník mormonské církve, svým klientům dříve vštěpoval, že homosexualita by se měla léčit. Podobné terapie či kurzy jsou však celosvětově ostře kritizované, řada států je zakázala a ve Spojených státech je kritizuje i Americká lékařská asociace.

Nyní však po 34 letech oznámil, že se rozvádí se svou manželkou a že je gay, píše britský The Independent. Přes Facebook svým příznivcům oznámil, že již dále nedokáže ignorovat svoje potřeby a musí jít s pravou ven. „Před rokem jsem si uvědomil, že musím učinit výrazné změny ve svém životě. Zjistil jsem, že nemůžu již nadále zůstávat v manželství a musím potvrdit, že jsem gay. Užil jsem si šťastné a naplňující manželství a krásný vztah. Také jsem ale cítil náklonnost k mužům,“ stojí v jeho coming outu.

Mathesonovo oznámení přišlo především v reakci na odhalení organizace Truth Wins Out, která se soustředí na boj proti dezinformacím a nenávistnému diskurzu proti LGBT komunitě. Ta zveřejnila uniklé úryvky konverzace mezi Mathesonem a jiným zastáncem „proměnných terapií“, ze kterých je skutečná mormonova orientace zřejmá.

Na terapie, které mají „pomoci“ homosexuálům zříct se jejich orientace, se David Matheson začal specializovat již v devadesátých letech, když vstoupil do neziskové organizace Evergreen International, od které získal ocenění „Maják světla“.

V roce 1996 na univerzitě Brigham Young získal magisterský titul v oboru psychologického a sociálního poradenství.

Reklama

Doporučované