Hlavní obsah

Moskevský soud omezil činnost organizací Navalného

Foto: Profimedia.cz

Soud o omezení činnosti fondů Navalného jednal za zavřenými dveřmi.

Reklama

Moskevský městský soud dnes na žádost prokuratury omezil činnost fondů vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného.

Článek

Předběžné opatření má platit, než soud rozhodne o před dvěma týdny podané žalobě prokuratury, která žádá zakázat Navalného fondy jako extremistické organizace. Podobný popis byl v minulosti podle britského listu The Guardian použit pro al-Káidu nebo svědky Jehovovy. Štáby Navalného, které mají pobočky po celém Rusku, se zabývají například zveřejňováním analýz, ochranou životního prostředí, stejně jako podporou nezávislých kandidátů v místních volbách a dalšími politickými kampaněmi.

Prokuratura podle BBC žádala soud, aby Navalného organizacím zakázal šířit informace v médiích a na internetu, pořádat jakékoli akce a veřejná shromáždění a účastnit se voleb. Prokuratura také žádala soud o zmrazení účtů. Soud jednal za zavřenými dveřmi, a tak konkrétní podoba rozhodnutí zatím není známá.

Moskevský soud oznámil, že zakázal fondům „určité akce“, ale zdržel se podrobností. „Seznam zákazů není uveden, protože případ se posuzuje v utajeném režimu, a tak se rozhodnutí nezveřejňuje,“ citoval list Kommersant tiskovou službu soudu. Ředitel Nadace pro boj proti korupci (FBK) Ivan Ždanov uvedl, že zákaz určitých akcí „činnost organizace neovlivní“.

Právníci Navalného týmu, kteří získali přístup k materiálům žádosti, uvedli, že se jedná o „informační a referenční materiál, který je kronikou represí proti všemu, co souvisí s Navalným a FBK“. Představitel Fondu boje s korupcí Ivan Pavlov dal najevo, že fondy s rozhodnutím soudu zásadně nesouhlasí a organizace se proti verdiktu odvolá. „Seznámili jsme se se seznamem zákazů uložených Fondu boje proti korupci a Fondu obrany práv občanů. Proti tomuto rozhodnutí se odvoláme,“ citovala jeho vyjádření agentura TASS.

Podle prokuratury se organizace kolem Navalného zabývají „vytvářením podmínek pro destabilizaci společenské a společensko-politické situace a skutečným cílem jejich činnosti je vytvářet podmínky pro změnu základů ústavního pořádku“. Navíc je prokuratura přesvědčená, že tyto struktury na území Ruské federace realizují činnost zahraničních a mezinárodních organizací, jejichž aktivity v Rusku už byly označené jako nežádoucí. Oba fondy ruské úřady opatřily v ruském kontextu hanlivou nálepkou „zahraničního agenta“ kvůli údajnému přijímání peněz ze zahraničí.

Navalnyj ukončí hladovku

Působení fondů zaregistrovaných v Rusku jako neziskové organizace může zakázat či omezit jen soud. V případě Navalného regionálních štábů už v pondělí úřady omezily jejich činnost poté, co prokuratura podala žalobu. Ta se soudně domáhá postavení Navalného fondů a štábů mimo zákon a jejich likvidace. Očekává se, že vlastní soudní proces se odehraje s vyloučením veřejnosti, píše BBC.

Sám Navalnyj je nyní ve vězení, kde si odpykává přibližně 2,5letý trest za zpronevěru. Opozičník tvrdí, že byl odsouzen v politickém procesu, Moskva to ale popírá. Minulý týden oponent Kremlu oznámil, že ukončí protestní hladovku, kterou zahájil 31. března s cílem vynutit si náležitou lékařskou péči.

Reklama

Doporučované