Hlavní obsah

Moskva pohrozila, že za měsíc může v Rusku úplně zablokovat Twitter

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rusko za měsíc může zablokovat na svém území Twitter, pokud tato sociální síť nevyhoví ruským požadavkům a neodstraní údajně zakázaný obsah. Podle Moskvy Twitter na žádosti nereaguje.

Článek

O tom, že Rusko zvažuje zablokovat na svém území americkou sociální síť, se v Moskvě hovoří už od minulého týdne. Podle ruských úřadů Twitter umožňuje propagaci nezákonného chování a šíření zakázaných informací na území federace. Státní Roskomnadzor uvádí, že na twitterových stránkách se v současné době nachází více než 3000 příspěvků s údajně zakázaným obsahem. Společnost však tato obvinění popírá.

Podle nedávno přijatých zákonů má Roskomnadzor právo částečně nebo úplně blokovat internetové platformy, pokud ty nebudou odstraňovat informace vyjadřující „neúctu ke státu“ či výzvy k nepovoleným protestům. Za zakázaný obsah se považuje také dětská pornografie, materiály o drogách či sebevraždách dětí.

Minulý týden se Roskomnadzor za ignorování svých požadavků pokusil sociální síť potrestat úmyslným zpomalením rychlosti, což mělo dopad na videa a fotografie sdílené na sociální síti. Podle ruského cenzurního úřadu centralizovaná opatření byla zavedena s cílem chránit ruské občany a přimět internetovou službu, aby dodržovala právní předpisy na území Ruské federace. Ruští uživatelé tak nyní mají k Twitteru obtížnější přístup.

Společnost v reakci na kroky Ruska uvedla, že má obavy z dopadu zásahu na svobodu projevu. Ruské úřady ale podobná tvrzení označují za absurdní.

Nicméně napětí mezi společností Twitter a Moskvou stoupá s novou výzvou zástupce šéfa Roskomnadzoru Vadima Subotina, který varoval před možným úplným zablokováním sociální sítě. „Dali jsme si na měsíc pauzu a sledujeme reakce společnosti Twitter ohledně odstraňování zakázaných informací. Poté, podle reakce správy sociální sítě, přijmeme odpovídající rozhodnutí,“ řekl.

„Pokud Twitter nesplní požadavky Roskomnadzoru, požadavky ruských zákonů, budeme uvažovat o úplném zablokování na území Ruska,“ citují Subotina ruská média. Dodal také, že dojít k tomu může i bez příkazu soudu.

Agentura Reuters tento požadavek označila za eskalaci sporu Moskvy s americkými internetovými obry.

To, že Twitter může zmizet ze smartphonů ruských uživatelů, nevylučuje také internetový ombudsman Ruské federace Dmitrij Mariničev. Ten ale zároveň vyjádřil naději, že se Rusko nebude muset k takovému kroku uchýlit a oběma stranám konfliktu se podaří na něčem dohodnout.

Twitter je podle Mariničeva malou společností dodržující zákony, a to bez ohledu na to, že dokáže „zablokovat prezidenta své vlastní země“.

Oba úředníci se tak shodují na tom, že by se Twitter mohl blokování vyhnout, pokud by vzal v úvahu všechny požadavky Moskvy. Ty však podle vedoucího odboru kontroly a dohledu v oblasti elektronických komunikací ruského Roskomnadzoru Jevgenije Zajceva Twitter zcela ignoruje.

Reklama

Doporučované