Hlavní obsah

Moskva s Ankarou se vrací k vzájemnému obchodování. Turecká rajčata ale do Ruska nesmí

Rusko s Tureckem podepsaly zrušení obchodních omezení.Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Turecký prezident Erdogan chce narovnat vztahy s Ruskem. Zrušení obchodních sankcí má být posledním krokem k vyjasnění situace.

Článek

Rusko s Tureckem podepsaly v Istanbulu společné prohlášení o vzájemném zrušení obchodních omezení. Sankce Rusko přijalo předloni poté, co turecké stíhačky u turecko-syrských hranic sestřelily ruský bombardér Su-24. Působil v rámci ruského uskupení v Sýrii a podle turecké verze událostí narušil turecký vzdušný prostor. To ale ruská strana popřela.

Návrat k běžnému obchodování má jednu výjimku. Moskva nadále bude chránit svůj trh před dovozem tureckých rajčat.

Pod prohlášení se podepsali místopředsedové vlád obou zemí Arkadij Dvorkovič a Mehmet Şimşek. Ceremonie v Istanbulu se zúčastnili také premiéři Dmitrij Medveděv a Binali Yildirim, uvedla agentura Interfax.

„Dohodli jsme se s tureckou stranou, že budeme postupovat zrcadlově. Pokud jde o (zrušení omezení na dovoz) zboží, tak jde hlavně o ovoce a zeleninu s výjimkou rajčat, u kterých jsme si vyhradili toto stanovisko v souvislosti s investicemi, jež jsme vložili do odvětví a jež by se podle našeho soudu neměly promarnit,” řekl podle agentury TASS Medveděv.

Reklama

Doporučované