Hlavní obsah

Moskva se s Washingtonem nově pře o stržené ruské vlajky a snížení počtu amerických diplomatů

Moskva zvažuje snížení počtu amerických diplomatů.Video: Reuters

 

Reklama

Moskva nevylučuje, že Spojené státy budou muset znovu omezit počet členů své diplomatické mise v Rusku. Mohl by se snížit na méně něž 300, řekl ve čtvrtek agentuře RIA Novosti šéf odboru pro Severní Ameriku Georgij Borisenko.

Článek

Kreml by tak reagoval na uzavření ruského konzulátu v San Francisku. Spojené státy ho zavřely v srpnu v rámci odvety za omezení početního stavu své americké diplomatické mise v Moskvě.

Ruské ministerstvo zahraničí již koncem července oznámilo, že Američané musejí do 1. září omezit svůj personál na velvyslanectví a ruských konzulátech na 455 pracovníků. Snížením stavu mělo být údajně dosaženo rovnosti mezi počtem zaměstnanců ruských zastupitelských úřadů v USA a naopak amerických v Rusku.

Kreml podle Borisenka počítal při určování počtu amerických zaměstnanců, kteří Rusko opustí, i s ruskými zástupci OSN v New Yorku. Tvrdí, že šlo o vstřícný krok, který Washington opominul. „Pokud to (USA) neocenily, pak máme plné právo počet amerických diplomatů snížit na 300 nebo i méně,” prohlásil.

Aktuálně ruská diplomacie v těchto dnech protestuje proti „stržení” ruských státních vlajek z budovy generálního konzulátu v San Francisku a obchodního zastoupení ve Washingtonu. Rusové totiž museli minulý měsíc část svých diplomatických objektů v USA opustit v rámci série nepřátelských kroků mezi Moskvou a Washingtonem. Ruská ambasáda označila stažení vlajek za „krádež, krajně nepřátelský akt a provokační protiruskou akci”.

Ministerstvo zahraničí USA ale v reakci uvedlo, že vlajky na bývalých ruských konzulárních objektech byly staženy s úctou a bezpečně v těchto objektech uloženy.

Reklama

Doporučované