Hlavní obsah

Moskva se zlobí. Česko se prý při vydání Nikulina neřídilo právními normami, ale loajalitou k USA

Moskvu pobouřilo vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina z Česka do Spojených států.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina z Česka do Spojených států pobouřilo Moskvu. Podle tamního ministerstva zahraničí tento krok podkopává základy česko-ruské spolupráce.

Článek

„Zklamalo nás, že se česká strana při rozhodování neřídila právními normami, ale snahou demonstrovat spojeneckou loajalitu, která byla v poslední době povýšena na úroveň absolutní priority,“ stojí v prohlášení, které v pondělí vydalo ruské ministerstvo zahraničí.

Rozhodnutí vydat Nikulina do Spojených států Moskva považuje za „politicky motivovaný krok“, jehož cílem je podkopat konstruktivní základy vzájemné spolupráce. Rusko zároveň upozornilo, že přijme veškerá potřebná opatření, aby zajistilo práva a obhájilo zájmy občana Ruské federace.

Česká vláda reakcí Moskvy nijak překvapená není. „Ať už reakce Spojených států nebo Ruska se dala očekávat. Vyjádření z ruské strany pro nás v tuto chvíli není překvapením,“ uvedla mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová v pořadu Televize Seznam. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán reakci Moskvy na žádost Seznam.cz odmítl komentovat.

Nikulin byl ve vazbě na Pankráci od října roku 2016, v noci na pátek odletěl do Spojených států. Podle České televize se Nikulinův český advokát Martin Sadílek v následujících týdnech znovu obrátí na Ústávní soud. Plánuje také podat podnět k Evropskému soudu.

Reklama

Doporučované