Hlavní obsah

Moskva: Spojené státy boj proti Islámskému státu jen předstírají

Spojené státy podle Moskvy boj proti Islámskému státu jen předstírají (video: AP).

 

Reklama

Rusko obviňuje Spojené státy z poskytování ochrany islamistům.

Článek

Podle ruského ministerstva obrany Spojené státy boj proti Islámskému státu v Sýrii jen předstírají a naopak poskytují ochranu bojovníkům IS. Američané podle ministerstva zabránili ruským náletům v oblasti ovládané IS. Ministerstvo jako důkazy předložilo údajné fotografie z ruských bezpilotních strojů.

Podle nezávislé organizace Conflict Intelligence Team (CIT) však šlo o snímky z videohry a z náletů iráckých jednotek na pozice radikálů v Iráku. Ministerstvo obrany publikaci snímků označilo za chybu jednoho ze svých pracovníků, kterou prošetřuje. Na svém obvinění ale trvá.

Spojené státy stojí v čele mezinárodní koalice pro boj s Islámským státem. Podle Moskvy se pokusily zabránit ruským náletům u syrského města Búkamál.

„Na fotografiích pořízených 9. listopadu 2017 ruskými bezpilotními stroji jsou zaznamenáni ozbrojenci z IS, kteří ve snaze zachránit se před ruskými nálety odjíždějí z Búkamálu směrem k syrsko-irácké hranici,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany, které snímky zveřejnilo i na svých sociálních sítích.

Ruská armáda podle ministerstva obrany vyzvala koalici vedenou Spojenými státy ke společným náletům na radikály. To ale americké velení prý výslovně odmítlo. Odůvodnilo to tím, že se islamisté koalici dobrovolně vzdávají.

Moskva přesto zdůrazňuje, že je objektivním faktem, že americké jednotky odmítly společné nálety. Dokládají to prý i přepisy jednání.

Búkamál leží blízko hranice s Irákem. Je posledním větším městem, které mají bojovníci Islámského státu zřejmě ještě pod kontrolou.

Reklama

Související témata:

Doporučované