Hlavní obsah

Moskva stáhla z Česka diplomata Těrentěva, který kupčil s ambasádními byty

Foto: MZV ČR

Ministerstvo zahraničí.

Reklama

Na to, aby ruská ambasáda diplomata stáhla, tlačilo od jara české Ministerstvo zahraničí. A hrozilo, že ho jinak vyhostí. Nyní podle informací Seznamu Moskva ustoupila a Těrentěv definitivně v Česku skončil.

Článek

Moskva stáhla Alexandra Těrentěva, který v Česku působil jako ruský diplomat. Důvodem byla kauza kolem nelegálních pronájmů bytů, které měla ambasáda k dispozici. Na to už dříve poukázal Deník N.

Česko se proti praktikám ohradilo a pohrozilo, že pokud Rusko diplomata nestáhne, nechá ho vyhostit. Ke krajnímu diplomatickému kroku ale nakonec nedošlo. Moskva Těrentěva z Česka sama stáhla. Informaci Seznamu potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Tento případ se podařilo vyřešit diplomatickou cestou a dotyčná osoba již v ČR od začátku srpna nepůsobí,“ řekl Petříček s tím, že Česko tímto považuje záležitost kolem kupčení bytů za uzavřenou a dál ji řešit nehodlá.

Kauza kolem Alexandra Těrentěva, který v Česku působil jako ruský diplomat, vypukla letos v březnu. Deník N tehdy odhalil, že Rus nelegálně pronajímal byty. Navíc za podivných okolností, podle listu nájemníci často nedostali nájemní smlouvu a nájem museli hradit v hotovosti.

Situací se zabývali i čeští poslanci na sněmovním zahraničním výboru a na kobereček si kvůli tomu pozval ruského velvyslance Alexandra Zmejevského i ministr Tomáš Petříček.

Reklama

Související témata:

Doporučované