Hlavní obsah

Moskva začíná hledat nové Alexandrovce. Ministr nařídil uvolnit 70 nových bytů

Alexandrovci: Profesionální vojáci a výkladní skříň ruského režimu.

 

Reklama

Při nedělní havárii Tu-154 nedaleko Soči zemřelo šest desítek členů tohoto populárního hudebního tělesa.

Článek

Armádní hudební soubor Alexandrovci je výkladní skříní ruského režimu a na krocích tamních úřadů je to po tragické havárii ruského letounu Tu-154 vidět.

Zatímco pátrací týmy v Černém moři dosud hledají těla obětí tragédie, při níž zahynulo přes šedesát členů souboru, ministerstvo obrany už zveřejňuje plány, jak celkově zhruba 180hlavý soubor doplní.

Už v úterý ministr obrany Sergej Šojgu nařídil vyčlenit pro nové členy souboru sedmdesát bytů.

Ve středu pak oznámil, že konkurz na doplnění armádního uměleckého tělesa začne už po Novém roce. „Takto se to vždycky dělalo. Vybírali se ti nejlepší," prohlásil Šojgu.

Pusťte si video: Vyzdvihování trosek Tu-154 ze dna Černého moře pokračuje

Znalce ruské společnosti tento rychlý a důrazný postup nepřekvapuje.

„Alexandrovci mají obrovskou prestiž,“ vysvětluje význam souboru expert na Rusko a politický geograf Michael Romancov, který byl hostem studia Seznamu. (Pusťte si video v úvodu článku)

Na otázku, zda jsou Alexandrovci více umělecké těleso či soubor armádní, říká: „Určitě tam je umělecká kvalita."

Zároveň připomíná, že Alexandrovci vystupují v uniformách. „Je třeba zmínit i to, že i na internetových stránkách souboru je uvedeno, že do Sýrie (kam soubor mířil při tragickém nedělním letu - pozn. red.) letěli plnit bojový úkol," připomíná Romancov.

V havarovaném letadle ztratili Alexandrovci především zpěváky, a tak by nově hledaní členové měli být především basisté a barytonisté.

„Nevím, jestli při doplnění souboru sáhnou do armádních zdrojů, nebo zda součástí kontraktu bude to, že se civilisté stanou součástí ozbrojených sil," říká publicista Romancov.

Kdo jsou Alexandrovci

Historie souboru sahá do roku 1928, kdy zahájil činnost s 12 členy. Vedl ho profesor hudby Moskevské konzervatoře Alexander Vasilijevič Alexandrov, později národní umělec. Soubor měl na frontách povzbudit vojáky svým zpěvem a tancem.

V průběhu druhé světové války soubor uskutečnil kolem 1500 vystoupení. Později se jeho řady rozrostly na 300 členů a stal se z nich nástroj sovětské kulturní propagandy po celém světě.

Po rozpadu Sovětského svazu vystupovali na značném množství významných událostí se známými umělci. U Berlínské zdi zpívali skladby britské skupiny Pink Floyd, ve Vatikánu se představili před papežem Janem Pavlem II., s finskou skupinou Leningrad Cowboys nazpívali titulní skladbu k filmu Lov na ponorku.

zdroj: ČTK

Soubor by měl přijet v květnu i do České republiky. Podle organizátorů by letecká havárie turné neměla ohrozit. Alexandrovci byli v Česku i loni u příležitosti 70. výročí osvobození a ukončení druhé světové války.

Turné tehdy zaštítil prezident Miloš Zeman. V souvislosti s ruskou anexí Krymu a válkou na východě Ukrajiny pořadatelé čelili kritice.

Pusťte si video: Příčin havárie Tupolevu Tu-154 zřejmě bylo víc, říká letecký expert

Reklama

Doporučované