Hlavní obsah

Moskva ze členů Pussy Riot nechce dělat mučedníky, píší média. Čeká je pokuta nebo veřejně prospěšné práce

Nedělní finálový zápas MS ve fotbale narušili čtyři členové skupiny Pussy Riot.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Rusko bude k nedělnímu protestu skupiny Pussy Riot přistupovat jako k přestupku, ne k trestnému činu. Nechce ze tří žen a jednoho muže, kteří při finálovém zápase mistrovství vtrhli na hřiště, dělat mučedníky. Uvedly to servery Crime Russia a Mirror.

Článek

Pokuta ve výši několika tisíc rublů, 160 hodin veřejně prospěšných prací nebo zákaz vstupu na sportovní akce. To vše je podle serveru Crime Russia, zabývajícího se všemi formami kriminality v Rusku, na stole pro členy Pussy Riot, kteří v neděli večer narušili finálový zápas mistrovství světa ve fotbale.

V 53. minutě zápasu vtrhli tři ženy a jeden muž na hřiště v oblecích, které připomínaly policejní uniformy. Policie všechny čtyři aktivisty zadržela hned poté, co byli vyvedeni ze hřiště, zveřejnila jejich totožnost. Součástí čtveřice byl manžel spoluzakladatelky Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové, 21letá studentka ekonomiky nebo LGBT aktivistka, která na Facebooku uvádí, že dříve pracovala pro ruskou větev BBC.

Skupina Pussy Riot na svém facebookovém profilu uvedla, že čtyři zadržení strávili noc na policejní stanici – bez spánku, jídla nebo sprchy. „Policie nedovolí našemu právníkovi zadržené aktivisty navštívit, nenechá ho s nimi mluvit. Je to protiprávní, každý má právo mluvit s právníkem,“ píše se v příspěvku zveřejněném na Facebooku. Prostřednictvím Twitteru skupina dodala, že nejvíce obav momentálně budí to, že by policie protest označila za trestný čin.

Na Twitteru se ještě v neděli objevilo video zobrazující útržek výslechu na policejní stanici. Vyšetřující policista v něm aktivisty obviňuje z podrazu na Rusko, ti ho přesvědčují, že jsou na ruské straně. V závěru policista lituje, že se nepíše rok 1937. V té době začaly masové represe stalinského režimu.

Reklama

Doporučované