Hlavní obsah

A jste v korona týmu? Putinem slíbené odměny pro lékaře se zadrhly

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pomůžeme jim, zatímco oni pomáhají ostatním. Toto je heslo mnoha ruských dobrovolníků, kteří se shromažďují, aby vyslovili vděčnost a podporu zdravotníkům v těžkých časech.

Článek

K dnešnímu dni počet potvrzených případů koronaviru v Rusku překročil 350 tisíc. Země přibližně se 146 miliony obyvatel zaujímá v počtu potvrzených případů třetí příčku na světě. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na údaje Univerzity Johnse Hopkinse. Nejpostiženější z 85 regionů zůstává Moskva.

Tisíce ruských lékařů bojují v první linii s epidemií nového koronaviru. Nemají čas na odpočinek ani dostatek ochranných pomůcek. Celá země se ale snaží je různými způsoby podpořit.

Když jsme nemocní, starají se o nás, aby zachránili náš život. Teď jsme na řadě my, řekli si obyvatelé Moskvy, Petrohradu a dalších velkoměst a začali lékařům pomáhat. Nejsou to vždycky ochranné pomůcky nebo ventilátory, co přinášejí k jejich dveřím, ale to nejdůležitější - jídlo a pití. Kuchaři a číšníci v rouškách balí v prázdných restauracích obědy do jednorázových krabic. S jejich pomocí se každý den budou moci najíst lékaři z místních nemocnic.

Prémie? Ne všichni splňují kritéria

Zdravotníkům v první linii boje proti koronaviru jsou často slibovány příplatky. Učinil tak i prezident Vladimir Putin, když oznámil, že lékaři dostanou za léčbu pacientů s covid-19 měsíční příplatek ve výši 80 tisíc rublů (asi 27 tisíc Kč). Mnozí z nich si ale stěžují, že slíbené peníze nedostali. Předseda vlády Michail Mišustin však tvrdí, že federální vláda odeslala 27 miliard rublů (asi 9,3 miliardy Kč) na tyto odměny, ale regionální úřady přerozdělily pouze 4,5 miliardy (asi 1,5 miliardy Kč). Později prohlásil, že ministerstvo dohlíží na to, aby lékaři dostali slíbené příplatky včas. Podle něj peníze dostalo už 153 373 lidí. Ministr také uvedl, že polovina žádostí kritéria nesplňuje. Odůvodnil to tím, že některé nemocnice pouze část svého personálu zařadily do tzv. „koronavirových týmů“. To znamená, že ne všichni, kteří přišli s nemocí do styku, mají na prémie nárok.

#hrdinové

Ruské vydaní The Village zahájilo v Moskvě kampaň na podporu lékařů. V rámci této kampaně zveřejnilo desítky reklamních billboardů s jejich citáty. Jsou to slova, která nemocniční personál často říká pacientům. „Chceme poděkovat poskytovatelům zdravotní péče a zdůraznit jejich význam v životě našeho města,“ vysvětlují cíl kampaně představitelé The Village.

Reklama

Doporučované